Olajban sült édes lepényke – Mazsola és túró dobja fel ezt a hanukai süteményt

túrós latkesz2 cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A latkesz - a fánk mellett - a Hanuka legjellemzőbb étele. A fény ünnepére készített ételekben az a közös, hogy minden bő olajban sül.

A latkeszt legtöbbször reszelt krumpliból készítik, de mivel az eredete még a krumpli ismertsége előtti időkre nyúlik vissza, akkor még túróval készítették. Az Ibériai-félszigetről érkező zsidók, miután 1492-ben kiűzték őket Spanyolországból, elvitték magukkal ennek a túróból készült palacsintának a receptjét, ami aztán hanukai ünnepi étel is lett.

Ha a hagyományos, krumpliból készült latkesz mellett édes ízekre vágyunk, érdemes ezt kipróbálni, nagyon finom. Ezt a kis sütit is olajban kell sütni, ahogy a többi hanukai fogást is, de kevésbé bő zsiradékban, mint a fánkot. Nem egy diétás étel, de egyszer van ilyen ünnep az évben, nem igaz?

Túrós latkesz

túrós latkesz4 recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 120 gramm túró
  • 3 darab tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 100 gramm liszt
  • sütéshez olaj
  • opcionális mazsola
  • öntetnek lekvár, méz, joghurt
Recept idők

Elkészítés:

A hozzávalókat tegyük egy tálba és addig keverjük, míg össze nem áll a masszánk. (Ha mazsola is kerül bele, akkor azt előtte áztassuk be.) Egy serpenyőbe tegyünk egy kevés olajat - az is elég, ha csak kikenjük - és forrósítsuk fel. Kanállal szaggassuk bele a túrós keveréket úgy, hogy legyen köztük elég távolság, mert ki fognak terülni. Kicsit lapogassuk el őket. 

Vigyázzunk, nagyon hamar sülnek, ha túl gyorsan pirulnak, vegyük lejjebb a hőt. Mindkét oldalukat körülbelül egy percig süssük.

Önmagában is nagyon finom, de tehetünk rá lekvárt, mézet, de joghurttal is érdemes megkóstolni. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük