Sokáig puha túrós-sajtos rúd: a tésztát előre is begyúrhatod

srcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha szeretnéd, metélő- vagy medvehagymával is izgalmasabbá teheted a porhanyós vendégvárót, garantált a siker.

Legyen bármilyen ünnepség, édes és sós sütemények egyaránt helyet kapnak a vendégváró asztalon. Minden családban megvannak a nagy kedvencek, amelyek évről évre előkerülnek, nálunk a sós nassolnivalók közül a túrós tésztájú sajtos rúd ilyen.

Az egyszerű recepttel bátran lehet kísérletezni, a túróból kétfajtát is használhatsz, egyik fele lehet tehén-, a másik juhtúró. Ha sikerül beszerezned egy kis metélőhagymát vagy medvehagymát, akkor egy csokrot finomra vágva dolgozz a tésztába, így tavaszi köntösbe öltözteted a finomságot. Egy biztos, bárhogy is készüljön, óriási sikere lesz.

Így tárold

Ha lefedve tárolod, akkor puha marad a tészta, ha viszont a szabad levegőn hagyod, kellemesen ropogós textúrát kap.

Túrós-sajtos rúd

sajtosrúd

Hozzávalók 55 darabhoz

Rúd:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 20 dkg vaj
  • 1 csomag porélesztő
  • 30 dkg túró
  • 1 darab tojás
  • tejföl szükség szerint

Tetejére:

  • 1 darab tojás
  • 25 dkg reszelt sajt
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba, keverjük egybe a sóval.

A hideg vajat kicsit lisztezzük meg, majd reszeljük a maradék liszthez és dolgozzuk vele egybe, aztán adjuk hozzá az élesztőt, túrót, tojást és annyi tejfölt (evőkanalanként adagoljuk), amennyi a tészta gyúrásához szükséges.

A begyúrt tésztát csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe pihenni 30 percre, de akár egy estét is állhat.

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki (2-3 mm), majd kenjük meg felvert tojással, szórjuk rá a reszelt sajtot, utána vágjuk tetszőleges méretű rudakra.

A rudakat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokosra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük meg.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük