Pirosra sült újburgonya krémes sajtszószban: tepsiben sül össze

újkrumpli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legegyszerűbb sült burgonyát is a köbre emeli a selymes, ízes sajtszósz.

Nagyon egyszerű, mégis fenséges ez az újburgonyás fogás, ugyanis selymes sajtszósz borítja be a krumplit. A mártást egy serpenyőben pár perc alatt össze lehet állítani, úgyhogy egyáltalán nem időigényes a recept.

Az újburgonyát első lépésben puhára kell főzni, majd vajon lepirítani, utolsó lépésként pedig a sajtszósszal összesütni. Ha valaki spórolni szeretne a mosogatnivaló edények számán, serpenyőben is összemelegítheti a krumplit és a szószt, ebben az esetben a lepirított burgonyára kell önteni a mártást, összerázogatni vele, majd ízlés szerint sajttal megszórni és lehet is tálalni.

Újburgonya sajtszószban

újkrumpli2

Hozzávalók 4 személyre

Sajtszósz:

  • 4 szelet sajt
  • 2 evőkanál vaj
  • 60 milliliter tej
  • 60 milliliter tejszín
  • ízlés szerint fűszerek

Krumpli:

  • 500 gramm újburgonya
  • 1 evőkanál vaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 10 dekagramm sajt (tetejére)
  • zöldfűszer (tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Az újburgonyákat tegyük forrásban lévő sós vízbe, főzzük puhára. Ha kész, szűrjük le, majd pucoljuk meg őket.

Készítsük el a szószt: olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá az összetépkedett sajtszeleteket, a tejet és a tejszínt. Keverjük alaposan össze, majd 1-2 percig folyamatos kevegetés mellett főzzük. Ha szeretnénk, szórjunk rá tetszőleges fűszerkeveréket, zöldfűszert vagy borsot, majd állandó kevergetés mellett főzzük a szószt, míg a sajt el nem olvad és be nem sűrűsödik.

Egy másik serpenyőben olvasszunk meg 1 evőkanál vajat, majd borítsuk rá a főtt, megpucolt újkrumplikat. Sózzuk-borsozzuk, pár percig pirítsuk, míg itt-ott le nem pirul a krumpli.

Szórjuk a krumplikat egy tepsibe, borítsuk rá a sajtszószt, szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, majd toljuk 180 fokos sütőbe. Kb. 10 percig süssük, éppen csak addig, hogy a sajt bugyogjon, a teteje pedig megpiruljon. Tálalásnál friss zöldfűszerrel kínáljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük