Pirított újburgonya zöld spárgával – A balzsamecetes öntet koronázza meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Legyen köret vagy főétel, mindegyiknek tökéletes ez a pirított krumpli spárgával és grillsajttal. Figyelem, elképesztően egyszerű és finom recept következik.
Só, bors, olívaolaj, balzsamecet és a zöldségek friss íze - ennyiből áll ez a fogás, a fűszerek és a balzsamecet kiemelik a burgonya és a spárga ízét, karakteressé teszik a grillsajt natúr aromáját.
Én személy szerint nagyon szeretem a balzsamecetet, salátákhoz, hagymalekvárba, de bármilyen zöldséghez jól illik, ahogy bevonja az alapanyagokat és rájuk pirul a sütőben, egyedülálló, különleges, kicsit édeskés-savanykás ízt varázsol nekik.
Bár a recept sütőben javasolja a zöldségek pirítását, a grillsajtot csak száraz serpenyőben szabad készíteni - már ha nincs grillsütőnk. Ha a sütőből kivéve még nem érezzük elég pirultnak a zöldségeket, dobjuk őket a grillsajt mellé, majd a serpenyőben is pirítsunk még rajtuk egy keveset - egy kis balzsamecet, só és bors társaságában.
Pirított újburgonya zöld spárgával
Hozzávalók 5 adaghoz
- 1 kilogramm újburgonya
- 250 gramm spárga
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál balzsamecet
- 1 csomag halloumi sajt (vagy más grillsajt)
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Az újkrumplit mossuk meg alaposan, vágjuk felekbe vagy negyedekbe. A spárgának törjük le a kemény, fás részeit, majd vágjuk kisebb-nagyobb darabokra.
Öntsük egy nagy tepsibe az olívaolajat, balzsamecetet és a sót. Tegyük bele az újburgonyát, alaposan keverjük össze a hozzávalókat, hogy mindenhol befedje a szósz a krumplit.
Tegyük be 20 percre a sütőbe. Ha letelt az idő, vegyük ki, adjuk hozzá a spárgát és egy kis plusz olívaolajat. Tegyük vissza 15 percre.
Közben készítsük el a sajtot, ha van, grillsütőben, ha nincs, száraz serpenyőben: vágjuk a sajtot 1 cm vastag szeletekre, mindkét oldalát 2-3 percig süssük.
Ha kész a krumpli és a spárga, adjuk hozzá az összedarabolt grillsajtot, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, mehet rá még balzsamecet is.
Fotó: Getty Images