Foszlós, vajas péksüti fahéjas cukorral: a muffin és a croissant szerelemgyereke

cruffin2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem csak jól néz ki, nagyon finom is a foszlós tésztájú cruffin, egy ráérős hétvégén készítsd el, az egész család hálás lesz érte.

A cruffin érdekes találmány, lényegében a muffin és a croissant szerelemgyereke, vajas tésztája van, de muffinsütőben készül. Ha úgy formázod, ahogy alább írtuk, szép réteges lesz a tészta, kívül aranybarnára sül és ropogni fog, belül viszont foszlós lesz. 

Bár általában édes töltelékkel készítik – kakaóval, fahéjjal szórják meg, vaj helyett mogyokrémmel kenik meg –, a foszlós tészta sósan is készülhet. A vajas alapra tehetsz sonkaszeleteket, reszelt sajtot, dinsztelt hagymát, szinte bármit, ami tetszik. 

A formázás első olvasásra bonyolultnak tűnik majd, de hidd el, nem kell sok időt rászánni: lényegében vajjal kell megkenni a vékonyra nyújtott tésztát, utána feltekerni, hogy egészen vastag legyen a tekercs, hosszában félbevágni, mint ahogy a babkát szokás, majd az így kapott csíkokat a muffinformába rendezni.

Vajas cruffin

cruffin

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 300 gramm liszt
  • 50 gramm cukor
  • 1.5 tk porélesztő
  • 1 nagy csipet
  • 50 gramm hideg vaj
  • 60 ml kézmeleg víz
  • 120 ml kézmeleg tej
  • 130 gramm vaj (puha)
  • 50 gramm kristálycukor
  • 0.5 tk fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Szitáljuk a lisztet egy tálba, keverjük bele a cukrot, az élesztőt és a sót.

A vajat vágjuk kockákra, adjuk a liszthez, morzsoljuk bele, majd öntsük rá a vizet és a tejet. Addig dagasszuk a tésztát, míg el nem válik az edény falától. Ha ragacsos, adjunk hozzá még lisztet.

A tésztagombócot takarjuk le, tegyük meleg helyre, majd várjuk meg, míg a duplájára nem nő, ehhez 1-2 óra szükséges. 

Vajazzunk ki 8 muffinformát.

Enyhén lisztezzük meg a munkafelületet. A megkelt tésztát szedjük négyfelé.

Az első részt nyújtsuk egy kb. 60x20 centis téglalappá, egészen vékonynak kell lennie. A puha vaj egynegyedét kenjük szét a tésztán, majd hosszában vágjuk félbe a tésztát.

Az így kapott két tésztacsík közül az egyiket tekerjük fel szorosan a rövidebb oldalától kezdve. A kész tekercset tegyük rá a másik tésztacsík elejére, majd azzal együtt tekerjük fel, így egy vastag tekercset kapunk. A vastag tekercset vágjuk hosszában félbe, így látszódni fognak a vajas rétegek. Az így kapott két csíkot tegyük a muffinformákba úgy, hogy csigaként tekeredjenek. 

Járjunk el így a másik 3 tésztagombóccal is, így 8 cruffint kapunk. Fedjük le őket, hagyjuk pihenni 45 percig. 

Közben melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A cukrot keverjük ki a fahéjjal. 

Szórjunk minden cruffin tetejére a fahéjas cukorból, majd toljuk őket a sütőbe 30 percre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük