Nagyon foszlós, édes-sós húsvéti zsemlék kalács helyett

zsemle2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Van valami megmagyarázhatatlanul jó érzés abban, hogy ezeket a zsemléket szét kell húzni, mint a buktákat.

Valójában ez nem húsvéti zsemle, hanem egy szimpla péksütemény, amit az angol nyelvű szakirodalom "dinner rolls" vagy "pull apart rolls", azaz vacsora zsemle vagy széthúzós zsemle néven emleget.

Azért gondoljuk mégis szuper megoldásnak a húsvéti asztalra, mert épp olyan foszlós, édeskés állaga van, mint a kalácsnak, és biztosak vagyunk benne, hogy nem mindenkinek van kedve a fonogatáshoz. Ebből a tésztából elég kis golyókat formálni, egymás mellé lerakosgatni, majd megsütni.

Vajas-tejes zsemle

zsemle

Hozzávalók 15 darabhoz

  • 3 deciliter tej
  • 1 tasak élesztő
  • 500 gramm liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 darab tojás (kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, nagy tálba öntjük, majd hozzákeverjük a lisztet és a sót. Elkeverjük, majd ha összeállt, a vajat is hozzáadjuk. Lágy, rugalmas, de nem ragacsos tésztát gyúrunk belőle, letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni.

Amikor megkelt, egy szögletes tepsit kikenünk vajjal, vagy kibélelünk sütőpapírral. A tésztából kis gombócokat gyúrunk, és ezeket letesszük szorosan egymás mellé. Letakarjuk, további fél órát kelni hagyjuk, közben a sütőt előmelegítjük 200 fokon.

Ha a gombócok megkeltek, lekenjük őket egy felvert tojással, majd a sütőbe csúsztatjuk a tepsit. 15-20 perc alatt sülnek majd aranyszínűre.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük