Puha és krémes vaníliatorta: a mutatós desszert bármilyen alkalomra tökéletes

vtcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A világ legcsodálatosabb tortája, mely a vanília kellemes aromájában tündököl. A puha tésztában és a selymes krémben is az dominál.

Egy igazán szuper tortareceptre mindenkinek szüksége van. Hisz nincs is szebb ajándék annál, mintha születésnapra házi tortával kedveskedsz annak, aki közel áll a szívedhez. Persze a torta más jeles alkalomkor is jól jön, szóval tényleg elfér a repertoárban. Mi most egy csodás vaníliatorta receptjét osztjuk meg, mely Amerikában nagyon kedvelt. A mutatós sütemény 2-3 szinttel is elkészíthető, ízlés szerint díszíthető, és nagyon finom.

A torta tésztája nagyon puha, köszönhetően a vajnak, amelyet a liszttel kell egybedolgozni. Ez talán szokatlannak tűnhet, hisz a legtöbb receptben a vaj a tojással kerül egybe, csak utána jön a többi hozzávaló. Ha azonban a vajat először a száraz alapanyagokhoz kevered, akkor minden egyes morzsát ellep, úgy sokkal puhább, légiesebb lesz a sütemény textúrája.

Muffinformába vele!

A masszát muffinformába adagolva is kipróbálhatod. A formába mindig egy fagyiskanálnyi adagot mérj. 180 fokosra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt elkészül. Finom így, mindenféle cicoma nélkül is, de a torta krémjével is felruházhatod.

Tárolás

A tortát szobahőmérsékleten, búra alatt érdemes tárolni. Hűtőbe is teheted, de akkor már nem lesz olyan puha a textúrája. A tortát felszeletelve, légmentesen záródó dobozban lefagyaszthatod. Amikor megkívánod, vedd elő, szobahőmérsékleten olvaszd ki, várd meg, míg teljesen kienged, utána szúrhatod is bele a villát.

Vaníliás torta

vtct

Hozzávalók 12 szelethez

Tészta:

  • 250 g finomliszt
  • 250 g cukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 225 g vaj
  • 3 darab tojás
  • 125 ml tej
  • 120 g tejföl
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • vaj a forma kikenéséhez

Krém:

  • 5 darab tojásfehérje
  • 200 gramm cukor
  • 50 dkg vaj
  • 4 evőkanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a cukor felét, szódabikarbónát, sütőport és a sót.

Miután a száraz alapanyagokat alaposan összekevertük, adjuk a liszthez a puha vajat is.

A tojásokat üssük keverőtálba, adjuk hozzá a maradék cukrot, tejet, tejfölt és a vaníliát.

Az alaposan összekevert tojásos keveréket kis részletekben adjuk a liszthez. A selymesre kevert masszát adagoljuk formába. Egy nagyobb formában is megsüthetjük (majd sütés után vágjuk félbe), vagy 2-3 részre osztva simítsuk vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt formába (24 cm) a masszát.

A tésztát 180 fokos sütőben süssük 25-30 percig. A sütésnél tűpróbát is alkalmazhatunk.

Krém:

A tojásfehérjét és a cukrot mérjük hőálló tálba, majd forró víz felett, habverővel verjük 5 percig, amíg a cukor teljesen feloldódik.

A tojásfehérjét verjük tovább a habverővel, közben a vajat több részletben keverjük hozzá a vaníliakivonattal együtt. A keverés sok időt vesz igénybe, 10-15 percet, míg a megfelelő krémes textúrát elérjük. A legjobb, ha gépi habverőt használunk.

Összeállítás:

Fogjunk egy tortalapot, helyezzük állványra, majd kenjük meg a krémmel. A krém tetejére jöhet még egy piskóta, melyre ismét simítsunk krémet. A krémet piskótával zárjuk. A tortát kívülről is kenjük le a krémmel.

A tortát kedvünkre díszíthetjük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük