Isteni vegán citromos pite: a roppanós és krémes textúrák összhangja

Vegán-citromos-pite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a süti a savanykás, fanyar ízével igazán üdítő kikapcsolódást nyújt a forró nyári napokon.

Ha a nyári kánikulában másra sem vágysz, csak egy jéghideg limonádéra, akkor ezt a desszertet neked találták ki. Ráadásul nemcsak intenzíven citromos, de cukormentes is, így akkor sem kell lemondanod az édességről, ha éppen diétázol.

Az állati eredetű hozzávalók ma már nagyon könnyen helyettesíthetők növényi alternatívákkal. Ha még nem vagy jártas a növényi ételek készítésében, akkor érdemes ezzel a pitével kezdened, mert pofonegyszerű. Ráadásul könnyen hozzáférhető alapanyagokból készül, és mivel a citrom egész évben beszerezhető, bármikor élvezheted frissítő hatását.

Vegán citromos pite

Vegáncitromospite

Hozzávalók 8 szelethez

Tészta:

  • 150 g durumliszt
  • 100 g zabliszt
  • 3 ek eritrit (vagy más édesítő)
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 1 csipet
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 2 db lenmagtojás (2 ek. lenmagliszt + 6 ek. forró víz)
  • 100 g lágy kókuszolaj
  • 2 ek víz (igény szerint)

Citromkrém:

  • 40 g vaníliás pudingpor (1 csomag)
  • 100 g eritrit
  • 3 darab citrom reszelt héja
  • 1 csipet
  • 1 csipet kurkumapor (kihagyható)
  • 200 ml kókusztej
  • 150 ml friss citromlé
  • 200 ml kókuszkrém
  • 100 ml hideg növényi habtejszín

Díszítés:

  • 15 szem pisztácia
  • 4 szelet citrom
  • 1 marék bogyós gyümölcs (áfonya, málna, szeder stb.)
  • néhány mentalevél
Recept idők

Elkészítés:

A pite tésztájához a liszteket keverjük össze az eritrittel, a citromhéjjal és a sóval, adjuk hozzá a lenmagtojást, a kókuszolajat, a vaníliát és a vizet, majd gyúrjuk össze. A hagyományostól eltérően ezt a pitetésztát nem fogjuk tudni kinyújtani, hanem a kezünkkel kell a sütőformába simítani. Ha belehelyeztük, tegyünk rá egy darab alufóliát, töltsünk rá sütőbabot, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percet. Ezután vegyük le a babot és a fóliát, és 180 fokon süssük még 15 percet. Hagyjuk kihűlni.

A citromkrémhez a pudingport, az eritritet, a citromhéjat, a sót és a kurkumát tegyük egy edénybe, majd folyamatos keverés mellet adjuk hozzá a kókusztejet és a citromlevet. Főzzünk belőle sűrű krémet, majd keverjük bele a kókuszkrémet, hagyjuk kihűlni, és óvatosan keverjük hozzá a felvert növényi tejszínt is. Öntsük a pitetésztára a krémet, majd tetszés szerint díszítsük a gyümölcsökkel, a pisztáciával és a mentalevelekkel. Tegyük hűtőbe legalább 3 órára, de akkor lesz a legjobb, ha egy egész éjszakán át hűtjük.

Tipp: a lenmag szuper tojáshelyettesítő! Egy evőkanál lenmagliszthez adjunk 3 evőkanál forró vizet, és hagyjuk állni 10 percet, amíg egy sűrű, kocsonyás állagot kapunk. Egy evőkanál lenmag egy darab tojást pótol.

Fotó: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük