Lélekmelengető, selymes zellerkrémleves – Fokhagymás pirítóssal az igazi

zellerlevescover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyerekkoromban rettegtem a zeller minden fajtájától. Gumós, zöld vagy angol, a zeller látványa is elég volt ahhoz, hogy grimaszokat vágjak. Éppen ezért otthon szigorúan tilos volt a zeller használata jó sokáig.

Az én ellenszenvem következtében a családom évekig nélkülözte az egyik legfinomabb, sokoldalúan felhasználható zöldséget. A zellert én üldöztem el, majd hirtelen ötlettől vezérelve én invitáltam a konyhámba egy esős délutánon, amikor úgy döntöttem, ideje újra megismerkednünk. Érdekes, hogy a zeller erős, karakteres illata mennyire megfogott akkor, ott abban a pillanatban tudtam, változni fognak a dolgok, a zeller rabja leszek. De nem csak velem történt ez így, a család többi tagja is teljesen a zöldség bűvkörébe került.  

A legtöbbször leves formájában készítem, de rengeteg módon lehet kínálni a zellert, számtalan más izgalmas ételt készíthetünk belőle. Az utálat imádattá vált, a zeller lett a kedvenc zöldségem.

A zellerlevesek közül most egy krémlevesre esett a választásom, amiben az a legjobb, hogy tejszín nélkül is selymes és ízes lesz. Persze, tehetünk bele azt is a pürésítés után, körülbelül egy csészényit (ha így készítjük, 2-3 perce tegyük vissza a tűzhelyre), attól csak még varázslatosabb lesz. A levest ropogós, fokhagymás pirítóssal tálalva tehetjük még ellenállhatatlanabbá. A meleg kenyérszeleteket zöldfűszerekkel vagy sajttal is feldobhatjuk.

Zellerkrémleves fokhagymás pirítóssal

zellerlevesct

Hozzávalók 4 személyre

  • 15 dekagramm vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 darab zellergumó
  • 1 darab angol zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 800 milliliter alaplé (zöldség vagy csirke)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab bagett
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát finomra aprítjuk, a zellereket összedaraboljuk.

A fazékba tegyük bele a vajat és az olajat, közepes lángon melegítsük, amikor a vaj felolvadt, mehet a lábasba a hagyma és a zeller. A zöldségeket sózzuk, borsozzuk, gyakran kevergetve 10 percig pároljuk, majd öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi.

Az elkészült levest botmixerrel pürésítsük. Szervírózásnál finomra vágott petrezselyemmel és a gumós zeller zöld részével - amit szintén apróra vágunk - ízlésesen megszórhatjuk.

A bagettet szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 180 fokon 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük, majd még forrón megdörzsöljük a fokhagymagerezddel, így kínáljuk a leves mellé.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük