Az izraeli lecsó zöld változata borsóval, póréhagymával készül

zöld shakshuka cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legizgalmasabb variáció, amikor egy receptnek csupán a szerkezete marad meg, de az alapanyagok mind lecserélődnek - ilyen ez a tojásos-zöldséges egytálétel is.

A shakshuka eredetileg egy paradicsomos, paprikás, fűszeres - a mi lecsónkhoz némiképp hasonló, de mégis egészen más - alapba buggyantott tojásos étel. Nagy előnye, hogy ugyanolyan jólesik reggelire, ebédre és vacsorára is, pillanatok alatt összedobható, szénhidrátszegény, viszont laktató, amellett még szép is, szóval egy étel, aminek csak jó tulajdonságai vannak.

Rengeteg verziója létezik, szokták hüvelyesekkel gazdagítani, hummusszal tálalni, de kétségkívül a zöld verziók a legvadabbak. Ottolenghi póréhagymával készíti, de vannak spenótos, zöldborsós verziók is, én most mindháromból tettem bele. Fontos, hogy a póréhagymát alacsony lángon egészen puhára kell párolni, máskülönben nem lesz képes elérni a kívánt szószos állagot.

Zöld shakshuka

zöld shakshuka kicsi

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 szál póréhagyma
  • 250 gramm zöldborsó
  • 150 gramm leveles spenót
  • 0.25 teáskanál őrölt szerecsendió
  • só, bors
  • 6 darab tojás
  • 2 teáskanál zaatar fűszerkeverék
  • ízlés szerint feta sajt
Recept idők

Elkészítés:

A póréhagymát vékonyra szeljük, egy mély serpenyőbe olajat öntünk, erre tesszük, sózzuk, elkeverjük, és alacsony lángon, fedő alatt pároljuk, míg egészen puha nem lesz.

Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót és a spenótot, de ezeket már éppen csak puhulásig pároljuk. A raguba a fakanál segítségével kis mélyedéseket fúrunk, ezekbe a lukakba ütjük a tojásokat, megsózzuk, borsozzuk őket, szórunk rájuk szerecsendiót, majd alacsony lángon, fedő alatt addig sütjük, míg éppen a kívánt állagúak nem lesznek.

A legvégén megszórjuk a fűszerkeverékkel és fetát morzsolunk rá. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük