Csipetkés zöldborsóleves nyáriasan – Csak friss hozzávalóból készül

borsóleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nyáron a zöldségek közül talán a friss, zamatos zöldborsót várom a legjobban, főleg azért, hogy levest készítsek belőle.

A friss zöldborsóval az a baj, hogy miközben pucolom, sokkal több kerül belőle a számba, mint a tálba. Azért mindig megpróbálkozom vele, de nem túl nagy sikerrel. Amikor biztosra akarok menni, előre pucolt zöldséget veszek, mert a kedvencemet, a nyári zöldborsólevest sokszor el kell készítenem a szezonban. 

Nemcsak a zöldborsó édes és finom ilyenkor, hanem a sárgarépa is, együtt csodás ízt adnak a levesnek. Ebből a levesből  nem hiányozhat a csipetke, ami abban különbözik a galuskától, hogy keményebb tésztájú, illetve kell hozzá türelem, mire belecsipkedjük a levesbe. Ha valaki egészségesebb változatban szeretné, a csipetkét zablisztből is elkészítheti. 

Zöldborsóleves csipetkével

borsóleves recept

Hozzávalók 4 adaghoz

Zöldborsóleves

  • 500 gramm zöldborsó
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 teáskanál liszt
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • ízlés szerint bors
  • 1 kávéskanál
  • 1 evőkanál vaj

Csipetke

  • 1 darab tojás
  • 90 gramm liszt
  • 0.5 kávéskanál
Recept idők

Elkészítés:

A sárgarépát és a fehérrépát tisztítsuk és pucoljuk meg, majd karikázzuk fel. A fokhagymát vágjuk apróra. Egy vöröshagymát pucoljunk meg és vagdossuk be. 

Egy lábasban melegítsünk vajat, és egy kevés ideig pároljuk rajta a répákat. Ezután tegyük rá a fokhagymát, majd egy perc múlva a zöldborsót. Szórjunk rá lisztet és pirospaprikát. Pár perc pirítás után öntsük fel vízzel úgy, hogy ellepje, majd tegyünk bele egy vöröshagymát. A vöröshagymát érdemes egy fűszerlabdába tenni, hogy miután belefőtt az íze, ki tudjuk venni egészben. Sózzuk, borsozzuk a levest, és alacsony lángon főzzük úgy, hogy közben bugyogjon. 

Készítsük el a csipetkét. A tojást üssük egy tálba, a lisztet folyamatosan keverjük hozzá. Az a lényeg, hogy kicsit keményebb legyen a tészta, mintha galuskát készítenénk. Sózzuk meg ízlés szerint. Nyújtsuk ki, csipkedve tegyük a forrásban lévő levesbe. Addig főzzük, amíg fel nem jön a tetejére.

Ha kész, vegyük ki a levesből a vöröshagymát. A levesbe ízlés szerint szórjunk összevágott petrezselymet. 

Fotó: Szász Eszter /Sóbors

Ezt is szeretjük