Egyszerű zöldborsópörkölt bulgurral - Fehérjedús fogás húsmentesen

zöldborsópörkölt cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Friss zöldborsóból számtalan csodás fogás készülhet, akár még pörkölt is, ráadásul húsmentesen.

Ahogyan bármit elkészíthetsz rántva, úgy pörköltet is főzhetsz szinte mindenből. Persze a klasszikus marhából készül, de sertéshúsból is isteni lesz. A lényege a sűrű szaft és a sok hagyma.

Ahogy említettük, pörkölt szinte bármiből készülhet, akár húsmentesen is, mondjuk tojásból. A tojáspörkölt készülhet szalonnával, ha laktatóbb végeredményre vágysz. Szintén kiváló alapanyag a zöldborsó, szezonban a friss, de mirelitet is használhatsz. A borsó egyébként feltétként, tésztán is működik, remekül illik hozzá a sós sajt.

A zöldborsópörkölt nem terheli meg a gyomrod, főleg, ha olyan egészséges köretet választasz hozzá, mint a bulgur.

Zöldborsópörkölt bulgurral

zöldborsópörkölt recept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 300 gramm zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 0.5 bögre bulgur
  • 1 bögre víz
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Egy lábasban vagy nagyobb serpenyőben forrósítsunk olajat, pároljuk üvegesre a hagymákat. Vegyük le a gázról, szórjunk rá pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk. Öntsünk hozzá egy kevés vizet, kanalazzuk bele a sűrített paradicsomot, néhány percig keverjük, hogy kicsit besűrűsödjön. Adjuk hozzá a zöldborsót, öntsünk rá egy deciliter vizet, 15 perc alatt pároljuk puhára.

Miközben a borsó fő, készítsük el a bulgurt. Egy lábasban tegyük fel főni kétszeres mennyiségű sós vízben. Amikor forrni kezd, vegyük le a tűzről, takarjuk le, hagyjuk 12-15 percig puhulni. Amikor magába szívta az összes vizet, készen is van.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük