Krémes, zöldfűszeres burgonyaleves – Pirított kenyérkockákkal a legfinomabb

krumplileves kenyérkockákkal cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumplit elég, ha megfelelően fűszerezed, isteni finom, selymes krémleves készülhet belőle vajjal és tejjel összefőzve.

A krumpli az egyik legolcsóbb és legsokoldalúbban felhasználható zöldség, leves, köret, főétel és saláta is készülhet belőle. Arra kell csak figyelni, hogy mindig a megfelelő fajtát válaszd, nem mindegy, hogy milyet teszel a rakott krumpliba és milyet használsz, ha sült krumplit szeretnél készíteni.

Ha levest főzöl belőle, készíthetsz hagyományos, gulyásleveshez hasonló fogást, amelyet kolbásszal tudsz még laktatóbbá tenni. Ha pedig krémes változatra vágysz, akkor elég, ha tejtermékkel pürésíted és zöldfűszerekkel ízesíted, máris laktató ételt tehetsz az asztalra. A tejet kikeverheted egy kevés tejszínnel, akkor még selymesebb lesz a leves. 

Zöldfűszeres burgonyaleves

krumplileves

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm krumpli
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 50 gramm vaj
  • 200 milliliter víz
  • 1.5 liter tej
  • 1 teáskanál kakukkfű (morzsolt)
  • 1 teáskanál majoranna (morzsolt)
  • 1 teáskanál tárkony (szárított)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • tálaláshoz aprított petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit pucoljuk meg, kockázzuk fel, a hagymát vágjuk apróra.

Egy lábasban olvasszuk fel a vajat, majd dinszteljük meg rajta a hagymát, mikor puha, tegyük rá a krumplikockákat is. Sózzuk, borsozzuk, öntsük rá a vizet, alacsony lángon, fedő alatt pároljuk puhára. Ha megpuhult a krumpli, öntsük hozzá a tej nagy részét és botmixerrel pürésítsük. Tegyük vissza a tűzhelyre, öntsük hozzá a maradék tejet, majd alacsony lángon, kevergetve forraljuk fel. Morzsoljuk bele a fűszereket, majd vegyük le a tűzről. 

Ízlés szerint apróra vágott petrezselyemmel és pirított kenyérkockákkal tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük