Zöldséges pizza kelesztés és dagasztás nélkül: diétába is beilleszthető

Koles pizza vegan cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha megtaláltad a megfelelő receptet, akkor ez az étel nem is akkora macera, mint amekkorának elsőre tűnik. Pláne ha kelesztés nélkül készíted. Mutatjuk is, hogyan!

A világ egyik alapigazsága, hogy a pizzát mindenki szereti. Az igazi olaszos különlegességet azonban nem olyan egyszerű otthon elkészíteni, már csak azért sem, mert általában nem áll rendelkezésünkre több száz fokra felhevíthető kemence.

Kelesztés nélkül azonban sokkal gyorsabban és egyszerűbben elkészülhet a vacsorád: nem jár dagasztással, csak összekevered a hozzávalókat, és már sütheted is. Ráadásul gluténérzékenyként is bátran eheted, és még értékes rostokban és fehérjékben is gazdag.

A receptben szereplő köleslisztet hajdinaliszttel is helyettesítheted, és fontos, hogy jól befűszerezd már az alapot is, hogy megfelelően ízes legyen minden falat. A legjobb, ha a pizzaszószt is házilag készíted el, így ha a tészta nem is hozza teljes mértékben az olaszos élményt, az összhatás garantáltan kárpótol majd.

Zöldséges pizza

Koles pizza vegan

Hozzávalók 1 darabhoz

Az alaphoz:

  • 1 db chiatojás
  • 150 g köles- vagy hajdinaliszt
  • 1 ek friss, apróra vágott rozmaring
  • 1 tk oregánó
  • 0.5 tk
  • 100 ml víz
  • 2 ek olívaolaj

A szószhoz:

  • 400 g paradicsom
  • 3 ek paradicsompüré
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk friss, apróra vágott rozmaring
  • 1 ek friss, apróra vágott bazsalikom
  • 2 ek sörélesztőpehely
  • 1 csipet
  • 1 ek olívaolaj

A feltéthez:

  • 1 db kis lila hagyma
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 csokor friss bazsalikomlevél
  • 5 db kis mozzarellagolyó
Recept idők

Elkészítés:

Egy evőkanál chiamagból és 1 dl forró vízből készítsünk chiatojást.

Keverjük össze a pizzaalap száraz hozzávalóit, adjuk hozzá az olívaolajat, a besűrűsödött chiatojást, és adagoljuk bele a vizet is. Egy kanál hátával egyengessük a sűrű masszát egy 28 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt sütőforma aljára, kb. 1 cm vastagságban, és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt süssük ropogósra. 

A szószhoz turmixoljuk homogén állagúvá a hozzávalókat, majd terítsük szét az elősütött pizzalapon. Pakoljuk rá az előkészített zöldségeket, 1-2 csipetnyi sóval ízesítsük őket, és locsoljuk meg kevés olívaolajjal. Szórjuk rá a tépett bazsalikomot és a félbevágott mozzarellát. 10 percre tegyük vissza a pizzát a sütőbe, hogy a zöldségek megpuhuljanak.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük