Zöldséges, sajtos rétes leveles tésztából: nagyon egyszerű az elkészítése

sósrétes
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Leveles tésztából számtalan sütemény készíthető, de nem csak édes változatok, a sós verziók is nagyon izgalmasak és finomak.

A hosszú leírás senkit ne tévesszen meg, egyáltalán nem bonyolult a recept, csak egy picit időigényes, ugyanis a zöldségeket külön-külön kell lepirítani egy serpenyőben, de szerencsére a brokkoli, a paprika és a gomba is gyorsan puhul.

A sós rétes alapja kész leveles tészta, ezzel időt lehet spórolni, viszont a végeredményen semmit sem változtat. A pirult zöldségeket apróra kell darabolni, sajttal összekeverni, leveles tésztába tölteni, majd megsütni - szuper könnyű ebéd vagy vacsora lehet belőle. 

A zöldségeket bátran lehet variálni ízlés függvényében, ahogyan a fűszerezést is, szuper lesz provence-i fűszerkeverékkel is. 

Zöldséges rétes

sósrétes2

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 150 gramm brokkoli
  • 1 darab kaliforniai paprika (piros)
  • 200 gramm csiperkegomba
  • 2 evőkanál olaj (sütéshez)
  • 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 100 gramm mozzarella
  • 250 gramm leveles tészta
  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál tej
Recept idők

Elkészítés:

A brokkolit szedjük egészen apró rózsákra, a paprikát kockázzuk össze, a gombát szeleteljük fel. 

Melegítsünk egy evőkanál olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a brokkolit és a paprikát. Kevergetve pirítsuk őket, míg puhák és picit barnák nem lesznek. Adjuk hozzá a fűszerkeveréket és az apróra darabolt fokhagymát, majd még egy percig pirítsuk. Sózzuk-borsozzuk, majd szedjük ki a zöldségeket egy vágódeszkára.

Tegyük a másik evőkanál olajat is a serpenyőbe, majd pirítsuk meg a gombát is az előzőhöz hasonlóan. Ha kész, borítsuk azt is a vágódeszkára. 

A pirult zöldségeket vágjuk egészen apróra egy éles kés segítségével. Ha kész, hagyjuk őket kihűlni.

A kihűlt zöldségeket tegyük egy tálba, majd keverjük hozzá a reszelt sajtot. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki a leveles tésztát téglalap alakúra, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Oszlassuk el a tölteléket a tésztán, de hagyjunk helyet a széleken, tekerjük fel, végül nyomkodjuk össze a végeket. Úgy kell kinéznie, mint egy rétesnek.

A tojást verjük fel a tejjel, majd kenjük meg vele a tészta tetejét és oldalát.

Toljuk a tésztát a sütőbe, körülbelül 25 percig süssük, míg aranybarna nem lesz. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük