Könnyed zöldséggolyó gombával és krumplival: rostgazdag bulgur az alapja

zöldséggolyó2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerre ropogós és krémes ez a zöldséggolyó, salátával, krumplipürével vagy rizzsel tálalva tökéletes főétel.

A vega, sőt vegán zöldséggolyó tökéletesen megállja a helyét a húsevők asztalán is, annyira laktató, tápláló és finom, hogy mindenki szeretni fogja. Rengeteg zöldség gazdagítja, de talán a gomba és a kaliforniai paprika érződik benne a leginkább. Fontos ízesítő még a fokhagyma és a petrezselyem, de más zöldfűszert is bátran keverhetsz bele.

A masszát a főtt krumpli és a bulgur tartja egyben, utóbbi helyett használhatsz rizst, de akár quinoát is. A bulgur, vagyis a tört búza rostban gazdag, tápláló alapanyag, érdemes gyakran fogyasztani, ebben a golyóban nagyon jó helye van. 

Fűszerek közül egy kevés chili ízesíti a golyót, de mást is adhatsz hozzá ízlés szerint, akár füstölt paprikát vagy köményt. Ha nem szempont nálad, hogy teljesen vegán legyen a recept, egy kevés parmezánt is keverhetsz bele.

Zöldséggolyó

zöldséggolyó

Hozzávalók 35 darabhoz

  • 150 gramm gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab kaliforniai paprika (piros)
  • 100 gramm bulgur
  • 2 darab krumpli
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 0.25 tk cayenne-bors
  • 2 ek szezámmag
  • 2 ek olaj
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát hámozzuk meg, vágjuk 8 részbe, majd dobjuk aprítógépbe. Daráljuk egészen finomra.

A gombát tisztítsuk meg, a paprikát mossuk meg. Vágjuk őket nagyobb darabokra, majd tegyük az aprítógépbe, vágjuk finomra. Nem kell pürésíteni, de legyenek egészen picik a darabok. 

Közben a bulgurt készítsük el a csomagoláson írtak szerint.

Míg készül a bulgur, a krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockákra, majd sós, forrásban lévő vízben főzzük puhára. Ha kész, egy villával vagy krumplinyomóval pürésítsük.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát. Amikor áttetsző, mehet rá a paprika és a gomba, sózzuk, borsozzuk, majd addig dinszteljük, míg puhák nem lesznek a zöldségek. Vegyük le a tűzről.

Adjuk a gombás alaphoz az összetört krumplit, főtt bulgurt, zúzott fokhagymát, összeaprított petrezselymet, szezámmagot és a fűszereket. Alaposan keverjük össze a masszát. Formázzunk belőle golyókat, majd tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Toljuk a sütőbe 20-25 percre, míg kívülről aranybarnák és ropogósak nem lesznek.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük