Így főzd a hüvelyeseket, hogy ne puffasszanak: 4 bevált trükköt mutatunk

hfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hüvelyesek rostban és fehérjében gazdagok, rengetegféle izgalmas fogás készülhet belőlük. Sokan mégis tartózkodnak tőlük puffasztó hatásuk miatt.

A lencse, csicseriborsó, sárgaborsó, fehér- és vörösbab a legismertebbek a hüvelyesek családjából. A tápanyagban bővelkedő alapanyagok hús helyettesítésére is alkalmasak, számtalan ízletes étel készülhet belőlük.

A hüvelyesek egész évben könnyen beszerezhetők, megfizethető alapanyagnak számítanak, melyekből tényleg ezernyi finomság készülhet, és még egészségesek is. A hüvelyesek rostban bővelkednek, ezért támogatják az emésztést, fogyasztásuk a koleszterint is csökkenti, és még a jóllakottság érzéséről is gondoskodnak.

Egyetlen szépséghibájuk, hogy puffasztóan hatnak, mivel a hüvelyesek olyan szénhidrátot, raffinózt tartalmaznak, melyeket a szervezet nem tud megfelelően feldolgozni. Így jelentős mennyiségű bélgáz termelődik, ami puffadáshoz vezet. Azonban nem kell lemondani a hüvelyesek fogyasztásáról, néhány praktikának köszönhetően elkerülhető az irritáló érzés.

Főzés előtt áztassuk be

Legyen szó lencséről vagy babról, mindenki ismeri a nagyi praktikáját, az áztatást, mely két okból is fontos. Egyrészről úgy sokkal gyorsabban megpuhulnak a szemek, lerövidül a főzési idő. Másrészről az áztatásnak köszönhetően csökken a hüvelyes fitinsav- és raffinóztartalma. A fitinsav csak növényi eredetű táplálékokban található meg, minden magban, gumóban, hüvelyesben és diófélében változó mennyiségben. A fitinsav gátolja a tápanyagok felvételét, és puffasztó hatású is lehet. 

báct

Kevesebb só, több savas közeg

A puffadásra hajlamosaknak amúgy is óvatosan kell bánniuk a fűszerezéssel, különösen a só használatával. A beáztatott hüvelyes más ízesítőt azonban kaphat, ilyen a frissen facsart citrom leve vagy az almaecet. A savas közeg is segíti a puffasztó anyagok csökkenését.

A szódabikarbóna csodákra képes

Ha a bablevesben vagy a lencsefőzelékben nem fő puhára a hüvelyes, a félkemény szemek rontanak az étel minőségén, és puffadást is okoznak. A főzési folyamatot nem csak áztatással lehet felgyorsítani, érdemes 1 teáskanálnyi szódabikarbónát keverni az ételbe.

Építsük az étrendbe

Érdemes minél gyakrabban fogyasztani a hüvelyeseket, így hozzászoktatod a szervezetedet. Lehetőleg könnyebben emészthető fajtákkal kísérletezz, ilyen a borsó és a lencse.

Ezek után pedig nincs más hátra, fedezd fel az izgalmas hüvelyeseket, mutatjuk a kedvenc receptjeinket:

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük