Így készítve lesz tökéletes a gyros házilag: a puha, fűszeres hús a titka

gykcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Aranybarnára sült pita szaftos hússal, zöldségekkel és ízes kencével megpakolva, igen, ez a gyros, a világ egyik legkedveltebb utcai étele, amit otthon is el lehet készíteni.

Gyros vagy döner kebab, ki így, ki úgy hívja, de ugyanarról a nyárson sütött, fűszeres, szaftos finomságról van szó, amit mindig öröm falatozni. Na jó, persze az elkészítésükben van különbség, az egyik görög, a másik pedig török kivitelezésben készül.

Az utcai ételek királyát házhoz is rendelheted, illetve, ha nem riadsz vissza a pepecselősebb konyhai munkálatoktól, akkor te magad is elkészítheted. Elsőre lehet, nem tűnik olyan nehéznek a gyros összeállítása, de akkor miért kapott "pepecselős" jelzőt? A jó dolgokhoz idő kell, az igazán finom ételek nem két perc alatt készülnek el. A gyroshoz húst kell pácolni, zöldségeket előkészíteni és nem előrecsomagolt pitát vagy tortillát venni, hanem kézzel gyúrt tésztát kell készíteni, amelybe a finomságok kerülnek.

Nemcsak tésztába pakolva szolgálhatod fel a gyrost, hanem egy nagy tányéron, ízlésesen elrendezve is kínálhatod, úgy talán szebben lehet enni, de egyáltalán nem lesz ciki, ha maszatos lesz az arcod, senki nem fog rád rossz szemmel nézni.

gkct1

Milyen a jó gyros?

Ízlések és pofonok, elvégre nincs két egyforma ember, mindenki máshogy szereti. Vannak azonban nagyon fontos részletek a gyros készítésénél, amelyekre kötelező figyelni, hogy a végeredmény fenomenális legyen. Ilyen a hús, amelynek kiváló minőségűnek és lehetőleg szaftosnak kell lennie: van, aki sertéstarjából készíti, míg más marad a csirkecombnál.

A gyros mellé mindig kínálj friss zöldségeket, sült krumplit, figyelj a fűszerezésre, és ahogy már említettem, a pita vagy a tortilla saját készítésű legyen. Mutatjuk, mire ügyelj, ha gyrost ennél vacsira.

gct3

Pácolt hússal készítve lesz igazán finom

Méghozzá akkor, ha minél többet áll a pácban, lehetőleg 1 teljes éjszakát, de ha hirtelen készülne a gyros, akkor is 1-2 óra pihenés szükséges. A hús kiválasztása mindig ízlésnek megfelelően történjen, a legjobb, ha zsírosabb fajtát választasz: filézett csirkecombból kellően szaftos lesz, de vásárolhatsz sertést vagy pulykát is, ahogy tetszik.

Ma már lehet kapni a boltokban gyros fűszerkeveréket, ezt olajjal vagy görög joghurttal kell egybeforgatni, majd ebbe a pácba mártani a húst. Nem bűn, ha valaki ilyen fűszerkeveréket választ, de az igazán finom ízek kialakításához a legjobb, ha te magad állítod össze a keveréket.

gkct4

Fűszerek közül a só, bors a biztos résztvevő, amelyek mellé különlegesebb aromák kerüljenek, oregánó, piros- vagy füstölt paprika, fokhagyma, római kömény, szerecsendió, fahéj, de lehet még bővíteni a listát. A fűszereket olajjal kell egybeforgatni, majd mehet bele a hús.

A hús sütése

Nem egyszerű feladat, főleg akkor, ha a gyrososoknál használt forgónyárs nem áll a rendelkezésedre, de egy kis turpissággal megoldható. A hús sülhet egyszerűen is: csíkokra vágva pácold be, majd forró serpenyőben pirítsd meg.

gkct9

Ha több időd van, akkor a húst pácold be, majd először tedd a sütőbe. Amikor már szépen megpirult, vedd ki és vágd csíkokra, végül serpenyőben pirítsd készre. Így elképesztően finom, porhanyós lesz.

Speciális sütőt ugyan nem tudsz a konyhádban összetákolni, de egy kis leleményességgel hústornyot készíthetsz a bepácolt hússzeletekből. A hústoronyhoz egy nagy darab krumplira van szükség, amelybe szúrj hurkapálcikát, arra pedig húzd rá a húsokat, a tetejét pedig fél hagymával vagy egy kis darab ananásszal zárd, majd told a sütőbe és süsd pirosra. Arra ügyelj, hogy alacsony lángon induljon a sütés, 120-140 fokon, majd 30-40 perc múlva tekerd fel a lángot 180-200 fokra.

gkct10

Bő a zöldségválaszték

Olyan zöldségeket készíts elő, amilyeneket te vagy a családod kedvel, ezeket tedd külön-külön tányérokba, hogy majd mindenki ízlésének megfelelő mennyiséget pakolhasson a gyrosába. Ami nem hiányozhat, az a jégsaláta, paradicsom, lilahagyma, lilakáposzta. Ha pedig különlegesebb zöldségeket kínálnál a gyrosodhoz, akkor sült padlizsánt vagy sült kápia paprikát szervírozz mellé.

gkct5

Kencék

A finom szósz a gyros lelke, a legtöbb helyen kétféle kapható. A fehér általában joghurtos, mentás ízvilágú, míg a piros csípősebb zamatú. A gyrosba kötelező a tzatziki saláta, amit görög joghurt, uborka és fűszerek alkotnak, de a sárgarépás, füstölt sajtos is nagyon népszerű.

gkct7

Pita vagy tortilla

Nem szabad megijedni, az elkészítésük nem nehéz, és garantáltan sokkal, de sokkal finomabbak lesznek, mint a boltban kaphatók. Időigényes az összeállításuk, de megéri! Ide és ide kattintva találsz tökéletes tortilla- vagy pitarecepteket.

Végül a sült krumpliról se feledkezz meg, amit érdemes oregánóval és sóval fűszerezve kínálni. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük