Ezekre figyelj, ha kekszet sütsz: alapreceptet és tippeket is mutatunk

kcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A házi készítésű keksznek nincsen párja, lehet édes vagy sós, úgyhogy nem árt ismerni egy tökéletes alapreceptet, amelyet aztán bátran lehet cifrázni.

A keksz az egész világon kedvelt ropogtatnivaló, változatos ízekben és textúrákban hódít, ha rákap az ember, könnyen függővé válik.

Elméletileg a perzsák sütöttek először kekszet, kezdetben gabonából és vízből készült a száraz, kemény csemege. Főként az utazók, hajósok és katonák eledele volt, mivel sokáig elállt, könnyen szállítható volt és feltöltötte energiával az embert. Később a nemzetek elkezdtek kísérletezni, hogy megalkossák a saját kekszreceptjüket.

A mai kekszkínálat nagyon változatos: édes, sós, töltött, aszalt gyümölcsökkel dúsított és még bőven lehetne sorolni, milyenek közül lehet válogatni.

kct6

A kekszfogyasztók tábora évről évre nő, a világ legnagyobb kekszrajongóinak az angolokat tartják, de mi, magyarok is nagyon szeretjük a ropogtatnivalót.

Beköszöntött az ősz, egyre hidegebb lesz, úgyhogy nem árt, ha a délutáni tea, kávé esetleg egy pohár tej mellé saját készítésű keksz kerül az asztalra. Állj neki, süss egy nagy adagot, töltsd fel vele az otthoni sütisdobozodat. Ám mielőtt nekiállnál, elmondjuk, mire figyelj a készítésnél, illetve egy biztos alapreceptet is mutatunk, amelyet kedvedre variálhatsz. A keksz nem csak neked és szeretteidnek fog örömöt okozni, akár gasztroajándékként is kedveskedhetsz vele az ismerőseidnek.

Amire feltétlen szükséged lesz:

  • liszt (cserélhető zab- vagy teljes kiőrlésű lisztre): 30 dekagramm
  • vaj: 25 dekagramm
  • porcukor: 10 dekagramm
  • vaníliás cukor: 1 csomag (7 gramm)
  • só: 1 csipet
  • tojásfehérje: 1 darab

Ez az alap, a hozzávalókat csak össze kell dolgozni, és kész is van az egyszerű, de finom keksz. Az a legjobb ebben a receptben, hogy bátran játszhatsz az ízek kialakításával, mutatjuk, hogy.

kct2

Hétköznapi ízesítők

Bátran keverhetsz a masszába bármilyen aszalt gyümölcsöt, mákot, diót, fahéjat, mandulát, kakaót, ét-, tej- vagy fehér csokit, citrom vagy narancs héját, aromákat és fűszereket.

Különleges aromák

Az ínyencek ízesíthetik a kekszet ehető virágokkal, levendulával vagy különlegesebb fűszerekkel, kurkumával, gyömbérrel, rózsavízzel.

Készítés

Először a puha vajat robotgéppel keverd simára, majd dolgozd hozzá a lisztet, sót, cukrot, tojásfehérjét és a választott ízesítőt. Az alap készítésénél a keksz textúrája tökéletes lesz, könnyedén lehet formázni, ha azonban plusz ízesítő kerül a tésztába, akkor előfordulhat, hogy néhány evőkanál víz vagy liszt is szükséges a massza kialakításához.

kct4

Amikor a tészta összeállt, formázz belőle 1 vagy 2 darab hengert, amit csomagolj folpackba, 4-5 órára tedd mélyhűtőbe. A kekszet így néhány hétig (4-5) tárolhatod, sütés előtt csak ki kell kapni, ízlés szerint korongokat formázni belőle, majd 180 fokosra előmelegített sütőben 8-12 perc alatt megsütni.

Tárolás

Ahogy már említettem, a tészta jól bírja a hibernálást, ezért nyugodtan tarthatod fagyóban. A fagyasztóból kivett keksz sütésénél csupán arra figyelj, hogy miután kikerül a mélyhűtőből, várj 20-30 percet, csak utána szeleteld fel a kekszet.

kct8

A kihűlt kekszet tedd légmentesen zárható dobozba, úgy sokáig friss, puha vagy épp ropogós marad, akár 1-2 hétig is.

Cifrázd bátran

A kekszeket díszítheted is, csak a fantáziád szab határt a dekornak, ha szeretnéd, használj kekszpecsétet, de villával vagy késsel is véshetsz mintákat a masszába. Magvak, dió, mandula vagy virág is kerülhet a kekszre. Recepttől függően nyomózsákból is ki lehet nyomni, ízek terén pedig a töltött kekszekkel érdemes kísérletezni.

A krém ízvilágának kialakításánál te vagy a főnök, bármilyen ízek kerülhetnek az érmék közé, lehet az hagyományos csokikrém vagy egy különlegesebb citrommal és bazsalikommal dúsított kence.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük