7 tipp, amivel izgalmasabbá teheted a krumplipürét – Így lesz sokkal krémesebb és ízletesebb

kpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumpli az egyik legkedveltebb zöldség, szerény alapanyag, ennek ellenére változatos finomságok készülhetnek belőle: különböző levesek, főzelékek, saláták, tartalmas egytálak, tepsiben készült ételek és persze köretek.

A köretek közül az egyik legnagyobb kedvenc a burgonyapüré, csupán néhány alapanyagból készül, varázserejének mégsem bír senki ellenállni.

A krumplipüré akkor a legfinomabb, ha krémes a textúrája, kellemes, vajas a zamata. Minden családban van egy bevált recept, amihez hűen ragaszkodnak, pedig érdemes felturbózni néha az alapot.

Mi is nagyon szeretjük a krumplipürét, nem egyszer írtunk már róla az oldalon, megmutattuk, hogy a neves séfek és ismert emberek hogyan készítik az egyszerű köretet, mi az a titkos hozzávaló, amivel feldobják. Most mi adunk néhány ötletet, hogyan is lehet a megszokott krumplipürén csavarni egyet, kicsit különlegesebbé tenni, azt is mondhatnák, ünnepibb ruhába öltöztetni, ilyen formában a karácsonyi asztalon is érdemes helyet szánni a köretnek.

Milyen krumpliból készüljön?

A legjobb, ha piros héjú burgonyát választasz - de sárga héjúból is elkészítheted -, a lényeg, hogy magas keményítőtartalma legyen a krumplinak, ugyanis annál krémesebb lesz a püré és annál könnyebben lehet majd törni.

kpák4

Tepsiben is lehet sütni

Nem is gondolnád, hogy a püréhez való krumplit nem csak bő vízben lehet puhítani, sütőbe téve is krémesre sütheted. A kész krumplit nyomd le krumplinyomón, utána tejtermékekkel tedd selymesebbé, majd ízesítsd. Sütőben készítve sokkal ízletesebb lesz a püré, igaz, kicsit időigényesebb így, de megéri!

Minél zsírosabb a tejtermék, annál finomabb és selymesebb lesz a püré

Jóval többen vannak, akik tejjel dúsítják a pürét, pedig tejszínnel is érdemes kipróbálni. A tej vagy a tejszín a krumpli selymességéért felel, tanácsos minél zsírosabb termékkel dolgozni. A séfek szerint a tejet érdemes langyosra melegíteni, mielőtt a krumplira öntöd, ennek ellenére sokan hideg tejet adnak hozzá. Tejszínből habtejszínt is lehet használni.

kpák7

Ha épp tejföl lapul a hűtődben, akkor azt is keverhetsz a pürébe, de még sajtkrémmel vagy reszelt sajttal is tovább lehet fokozni az ízeket és a krémes állagot. Ha tejföl is kerül a pürébe, kellemesen savanykás zamata lesz, ráadásul a textúrájának is jót tesz. A tejfölös verzióval készült pürék állaga órák múlva is tökéletes lesz, sokkal könnyebb átmelegíteni.

A habos szerkezet kedvéért és a savanykás zamatért íróval vagy joghurttal is össze lehet törni a krumplit.

Milyen zsiradék kerüljön bele?

A krumplipüré vajjal az igazi, lehetőleg jó minőségű, magas zsírtartalmú vajat használj! Ez mindig hidegen, kockázva kerüljön a krumplira - ha nyitott vagy az új dolgokra, vaj helyett használj olívaolajat.

kpák1

Bátran a fűszerekkel

Sokan már attól a gondolattól megijednek, hogy a selymes pürét fekete borssal ízesítsék, pedig érdemes kissé erősebb, karakteresebb fűszerekkel is feldobni. Nem csak fekete borsot, fehéret vagy cayenne-t is lehet használni, igaz, nem nagy mennyiségben, csak óvatosan, akkor jó, ha épp csak érződik az ereje a köretben. Mivel tejtermék is kerül a pürébe, leheletnyi szerecsendióval is fűszerezhető.

kpák6

Friss fűszernövényeket is lehet használni, már 1 vagy 2 marék petrezselyem, bazsalikom, snidling vagy kapor is képes nagyon izgalmassá tenni a köretet. Ad neki egyfajta frissességet, amitől nagyon szerethetővé válik a püré.

Főtt vagy pirított zöldségekkel és hústermékekkel is gazdagítható

Ha túl unalmasnak éreznéd, bátran forgass a pürébe főtt vagy pirított zöldségeket. Dinsztelt hagymával gazdagítva nagyon ízletes és szaftos lesz, de pirosra sült bacon- vagy kolbászkockákkal is érdemes feldobni. Ha még különböző zöldségeket is keversz hozzá, sokkal több lesz, mint egy tartalmas köret.

kpák5

Az is jó megoldás, ha a krumplival együtt más gumós zöldségeket is kifőzöl és együtt pürésíted őket. Megéri kísérletezni, kerülhet a krumpli mellé karalábé, répa, zeller vagy édesburgonya.

Krumplipüréből sosem szabad nagy adagot készíteni, mindig csak annyit, amennyiről biztosan tudod, hogy el fog fogyni. A krumplipüré az az étel, ami melegen falatozva a legfinomabb. Másnap már senki nem fogja kívánni, egy kis fantáziával azonban a maradék püréből is izgalmas dolgok készülhetnek.

Mivel történjen a pürésítés?

A legjobb, ha krumplinyomót használsz, de ha csak villa akad a kezed ügyébe, akkor dolgozz azzal, igaz, nem lesz olyan selymes a végeredmény. A turmixgépet azonban kerüld, főzőműsorokból nem egyszer szem- és fültanúi lehettünk, hogy nem ajánlott ezzel végezni a krumpli pürésítését.

Ugyanez vonatkozik a botmixerre is, jó megoldásnak tűnhet, de nem az, mivel túldolgozza a krumplit, ragacsos, nem túl gusztusos végeredményben lesz részed. Amit viszont kipróbálhatsz - ha van otthon -, az a paradicsompasszírozó, szépen, kíméletesen töri át a krumplit. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük