Így lesz vajpuha a máj: nem mindegy, hogy mikor sózod meg

mcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokan félnek a májsütéstől, mivel elég egy óvatlan mozdulat, és a belsőség gumis, kellemetlen állagúvá válik, pedig csak egy dologra kell igazán figyelni, hogy vajpuha legyen.

A máj megosztó alapanyag, van, aki rajong érte, míg más messziről kerüli a belsőséget, pedig havonta egy-két alkalommal érdemes az étrendbe iktatni, főleg hogy olcsón beszerezhető.

A máj méregtelenítő szerv, ezért sokan tartanak tőle, mondván, egészségtelen, pedig csak kiválasztja a méreganyagokat, de nem raktározza azokat. Valójában a máj nagyon is egészséges, bővelkedik vitaminokban, különösen A- és D-vitaminban gazdag, és ásványi anyagokat is tartalmaz. A máj az idegrendszerre is kedvezően hat B-vitamin-tartalmának köszönhetően, valamint az emésztést is támogatja. A belsőséget vérszegényeknek és vashiányosoknak kifejezetten ajánljuk.

mct1

Mivelhogy belsőség, sokan ódzkodnak tőle, pedig rendkívül izgalmas alapanyag, amelyből rengetegféle étel kerülhet a tányérra. Az egyik legnagyobb kedvenc a resztelt máj, egyszerű és finom, ám ha rosszul készíted, gumis és élvezhetetlen lesz.

Beszerzés

Bármilyen étel is készüljön, az első és legfontosabb lépés, hogy megbízható helyről szerezd be az alapanyagot. A májnál különösen fontos, hogy friss áruval dolgozz. Vásárlásnál hagyatkozz az érzékszerveidre, vizsgáld meg a színét, ha nem szép, egyenletes a színe, vagy kellemetlen a szaga, ne vásárold meg.

mct2

Tárolás

A legjobb, ha a frissen vásárolt májat azonnal felhasználod, de hűtőben egy napig tárolhatod. A májat sose zacskóba csomagolva tedd el, mert akkor másnapra kellemetlen szaga lesz. A belsőséget helyezd tányérra, majd főzés előtt ráérsz a tisztítással foglalkozni.

Tisztítás

A megvásárolt májat főzés előtt hártyázd le, távolítsd el az ereket, majd folyó víz alatt mosd át. Az előkészített májról itasd fel a nedvességet, fontos, hogy száraz legyen, mielőtt a serpenyőbe kerül.

mct6

Próbáld ki tejbe áztatva

A májat egy éjszakára érdemes sima vagy fokhagymás tejbe áztatni, mivel sokkal omlósabb, ízletesebb lesz úgy. A tejbe áztatásnak más előnye is van, így biztos, hogy nem lesz keserű és kellemetlen szagú a belsőség. Sertés- és marhamájnál ajánlott kipróbálni, de csirkével is lehet. A beáztatott májat főzés előtt öntsd szűrőbe, majd várd meg, míg teljesen lecsepeg. A májat nemcsak tejbe, hanem más tejtermékbe is áztathatod, lehet az kefir, joghurt vagy tejföl.

Só csak a végén!

A resztelt máj alá sok hagymát kell tenni, az az étel lelke, sokkal szaftosabb és ízletesebb lesz tőle. A fűszerezés fekete borssal, majoránnával és fokhagymával történjen, a máj alá mehet hegyes erős paprika is. A só azonban csak a sütés végén kerüljön a májra, mivel kiszívja, kidobja belőle a nedvességet, így kemény, gumis lesz a végeredmény.

mct4

Mutatjuk kedvenc receptjeinket, melyeket érdemes kipróbálni:

Sütőben pirult csirkemáj

Csirkemáj Stroganoff módra

Chilis-gyömbéres csirkemáj

Kacsamájpástétom

Májjal töltött csirkecomb

Májgaluskaleves

Házi májkrém

Fehérboros csirkemáj

Lecsós csirkemáj

Baconbe csomagolt csirkemáj

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük