Spárgás pite: a legjobb, ami a spárgával történhet
Sült zöld spárga pite leveles tésztából

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spárgaszezon kezdete a biztos jele annak, hogy végre visszafordíthatatlanul közeledünk a nyár felé, és hamarosan megtelik a piac friss, és közelben termett zöldségekkel és gyümölcsökkel.

A spárga tehát maga az ígéretes kezdet - egyébként fizikai valójában is, hiszen egy zsenge hajtásról beszélünk. Ennek megfelelően az íze is friss és üde, a csíráéhoz hasonlatos, ami nem véletlen.

A pite mindig jó választás, ha egy egyszerű, de kiadós ételre vágyunk. Piknikre, vendégvárónak, vagy egy gyors uzsonnának ideális. Ráadásul most leveles tésztát használunk, így még egyszerűbbé válik az elkészítése.

Zöld spárga = jóbarát

Spárgából ugyebár kétfélét lehet kapni: zöldet és fehéret. Szerintem a fehér finomabb, üdébb, "csírásabb". Csak van egy rossz tulajdonsága: meg kell hámozni. Bizony, az egy centi átmérőjű sípokról még le kell szedni egyenként és körbe-körbe a héját. A zöld spárga viszont maga a megtestesült, szűzi tisztaság: pucolás nélkül is készen áll a feladatra.

Spárgás pite

spárgás pite kicsi

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 csomag leveles tészta
  • 60 gramm vékony spárga
  • 120 gramm reszelt sajt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • 1 csipet só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Terítsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire és szurkáljuk meg egy villával. Szórjuk meg a reszelt sajttal úgy, hogy a széleinél hagyjunk egy-egy centit üresen.

Helyezzük a sajtra a megtisztított spárgákat és locsoljuk meg olívaolajjal. Fűszerezzük ízlés szerint.

A felvert tojással kenjük meg a tészta széleit, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig.

A recept eredetijét a Jófalatom blogon olvashatjátok.Ha szereted az újhagymát, aminek éppen szezonja van, kóstold meg a blogról ezt az újhagyma curryvel receptet. Sőt, ha unod már a mákos gubát, arra is van egy jó tipp, készítsd el másképp, túrósan.

Ezt is szeretjük