Így készül a tavaszi tekercs
Az igazi tavaszi tekercs

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nincs sok időd, és szeretnéd elkápráztatni a családod/vendégeid valami extra kajával, akkor csakis a tavaszi tekercs jöhet szóba. Mivel mindenki szereti, teljesen biztos, hogy nem fogsz mellé ezzel a ropogtatnivalóval. Könnyű elkészíteni (tényleg tök egyszerű), és még jó olcsó is.

A tavaszi tekercs olyan kínai étel, amit még az is simán megeszik, aki egyébként nem szereti az ázsiai ízvilágot. A gyerekek imádják, mert kézzel lehet enni, és még ropog is. Szóval ha a te gyereked is utálja a zöldségeket, próbáld ki ezt a receptet – tuti befutó. Ja igen, akkor is, ha nincs gyereked.

A tekercseket rizspapírba kell csomagolni, de ne rémülj meg, ez nem papír, hanem egy igen vékony, megszárított tésztalap, amelyet felhasználás előtt vízbe mártva puhítunk kezelhetőre. Beszerezhető kis szerencsével nagyobb hiperekben, de ha ott nincs, ázsiai/keleti boltokban, delikáteszekben biztosan van. Nem drága, és sok van a csomagban.

Nyugi, helyettesíthető!

Ha minden kötél szakad, és muszáj tavaszi tekercset készíteniük rizspapír híján, réteslappal helyettesíthető. Másmilyen lesz, de azért elmegy.

Tavaszi tekercs

tavaszi tekercs

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1 darab sárgarépa
  • 3 darab újhagyma
  • 0.25 darab fejeskáposzta
  • 1 darab vöröshagyma
  • 1 darab gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál rizsecet
  • 1 teáskanál szezám olaj
  • 1 doboz mungóbab csíra
  • 1 marék zöldbab
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 darab rízspapír

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk, vagy reszeljük.

Hevítsük fel jó forróra az olajat, és a fokhagymát és a gyömbért pirítsuk pár percig.

Dobjuk a serpenyőbe a vöröshagymát, és ezt is pirítsuk pár percig, majd öntsünk hozzá egy evőkanál szójaszószt, egy teáskanál szezámolajat, szintén egy teáskanál rizsecetet, és jól forgassuk össze az egészet.

Ezután jöhet a káposzta, répa, újhagyma és a zöldbab. Vigyázat, a mungóbabot még ne tegyük bele!

3-4 percig pirítsuk a zöldségeket magas hőmérsékleten, és végül tegyük az ételhez a babcsírát is.

Keverjünk el egy evőkanál kukoricakeményítőt egy teáskanálnyi sóval, és ezzel sűrítsük be a levet engedett zöldségeket.

Amíg a zöldség kihűl, készítsük elő a rizspapírt. És akkor jöjjön a macerás rész: a csomagolás.

Először is készítsünk egy „összetapasztó” pasztát a következőképpen: 2 evőkanál lisztet keverjünk el annyi vízzel, hogy jó sűrű masszát kapjunk (hasonló állagú legyen, mint a nokedli tésztája). Ez arra való, hogy a rizspapír szélét szépen le tudjuk ragasztani, és ne essen szét sütés közben. Ha ezzel kész vagyunk, egy kicsit tegyük félre a masszát, és készítsük elő a rizspapírt.

Vegyük elő a rizspapírokat, egy mély tálat, és azt töltsük fel forró vízzel. Mártsunk a vízbe egy rizspapírt, és várjuk meg, míg ruganyos lesz. (Ha jobban kedveled úgy a tavaszi tekercset, hogy jó vastagon van beborítva, egyszerre több papírba csomagolhatod a zöldségeket.)

Fektessük le a papírt egy nedves, tiszta konyharuhára, és töltsünk bele másfél evőkanállal a kihűlt zöldségekből.

Tetszés szerint tekerjük fel a rizspapírt, tapasszuk össze az előzőleg kikevert tésztával, és forró olajban süssük aranybarnára.

 Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük