Almás-körtés crumble (morzsasüti), ha csak 10 perced van

Morzsás almasüti recept

SóBors 2018. május 3.

Crumble és cobbler, a két desszert, ami nélkül szinte nincs angolszász szakácskönyv, magazin és tv-műsor. Mindig felbukkan, mert könnyű elkészíteni, nehéz elrontani, sokféleképpen variálható és ráadásul még finom is. Mivel friss gyümölccsel az igazi, tökéletes nyári desszert. Előre elkészíthető, jól szállítható, úgyhogy lehet vele tarolni a nyári bulikban. Forrón, langyosan és hidegen is kiváló mindkettő.

A desszertnek az a lényege, hogy sok friss gyümölcs karamellizálódik a saját levében és némi cukor társaságában, a tetejére pedig nem túl édes, kívül picit ropogós tészta kerül. Az amerikai cobblernél kicsit sűrűbb a tészta, az angol kuzinnál, a crumble-nál morzsásabb.

4586962_f1567e486a2feca8c7f5415680b1062f_wm.jpg


Akkor a legjobb, ha savanykás gyümölcsökkel készül, így a meggy, a szilva, a barackok és az alma is szuper alapanyag, és piros bogyós gyümölcsökkel is süthetjük, az még soha nem ártott semminek, de banán és körte is gyakran kerül bele. Ha tovább szeretnénk variálni, akkor szórhatunk a friss gyümölcs közé aszaltat is, vagy akár diót, mandulát, mogyorót is, és egy kis rum, vagy pl. narancslikőr is jól passzol a gyümölcsökhöz.

Fűszerekkel is megbolondíthatod

A fűszerek közül a fahéj, a gyömbér és a szegfűszeg a leggyakoribb partner, de bátrabbak próbálkozhatnak a rozmaring (pl. barackkal) és a bazsalikom (pl. málnával) vagy akár a koriander (pl. szilvával) bevetésével is. Ha pedig aggódnánk, hogy túl kevés a kalória, tejszínhabbal, vaníliás mascarponéval, vagy fagyival még segíthetünk rajta tálaláskor.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr9313850982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.