Miért csípi a számat az ananász? Azért, amiért a húst is megpuhítja
Az ananász fogyasztása néha fáj

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Valószínűleg sokakban felmerült már, miért lesz az ember szájpadlása olyan furán viszketős, csípős, amikor ananászt eszik. Most megmondjuk.

Bár a friss ananász nem feltétlenül mindennapos étel, azért az utóbbi években már elég gyakran feltűnik akciós áron is. Olyankor pedig megtörténhet, hogy az ember nagyobb mennyiséget eszik belőle, és az ananász “kicsípi” a szájpadlást, vagy a nyelvet. Sőt, a gyerekek gyakran már akkor is panaszkodnak, ha a friss gyümölcs darabkái hozzáérnek a szájukhoz.

miert csip az ananasz

Nehéz leírni ezt az érzést, de akivel megtörtént már, az egészen biztosan tudja, miről beszélünk. Hogy miért van ez a gyümölcs ilyen fura hatással az emberi nyálkahártyára, annak természetesen van tudományos magyarázata.

Ananász=természetes húspuhító

Az ananász érzékeny szájú rajongóinak legnagyobb bánatára a növény bromelánt tartalmaz, egy olyan enzimmixet, ami szereti a fehérjét lebontani. Olyannyira, hogy rendszeresen használják természetes húspuhítóként.

Ha valaki kedvet kapott hozzá, a húspuhító hatáshoz az kell, hogy a nyers gyümölcs levét (konzervvel nem működik, abban már nincs benne az enzim) a nyers húsra spricceljük és kicsit állni hagyjuk. Nagyobb darab húsoknál a profi szakácsok injekciós tűvel juttatják a hús belsejébe a levet, hogy mindenhol átjárja. 

A bromelán miatt van tehát, hogy az ananászt sokan “csípősnek” tartják. Ha igazán sokat eszünk belőle, és még érzékeny is a szájpadlásunk és a nyelvünk, szinte úgy érezhetjük, mintha valami kidörzsölte volna.

slicing-a-freshly-cleaned-whole-pineapple-atop-a-clean-glass-cut

kép: pixnio.com

Bár az enzim az egész gyümölcsben megtalálható, koncentráltabb a középső, keményebb részen. Ezt a rágós, rostos részt a legtöbben nem eszik meg, pedig egyébként fogyasztható.

Ha valakit nagyon zavar a csípős érzés, elvileg létezik néhány megoldás, amivel csökkenthető a hatása. A legfontosabb, hogy minél érettebb legyen a gyümölcs. Fogyasztásnál legjobb, ha rögtön az elején kivágjuk a közepét, érdemes lehet a kést leöblíteni utána. Ha még mindig csípősnek érezzük, egy kiskanálnyi limelével lehet megszelídíteni az enzimeket. Persze az is használ, ha az ember nem eszik meg egy egész ananászt egy ültő helyében. Szerencsére a bromelán még akkor sem okoz komoly problémát, legfeljebb futó kellemetlenséget.

Magas hisztamintartalma miatt azonban az erre érzékenyeknél allergiás reakciót okozhat, ezért allergiásoknak érdemes óvatosan kezelni! 

Öt érdekes tény az ananászról

1. Minden egyes ananász csaknem 3 éven keresztül fejlődik, mire megérik a növényen.

2. Egy ananászbokron csak egyetlen ananász nő, a bokor maga viszont úgy néz ki, mint az ananász zöldje, csak óriásiban.

3. A világ egyes részein az ananászt faragják ki lámpásnak, úgy, mint máshol a tököt.

4. Az ananász íze nem függ a növény színétől, a sárga nem feltétlenül édesebb, mint a barna.

5. Az ananász nem érik szüret után, így hiába őrizgetjük a pulton, nem lesz már jobb ize.

Ezt is szeretjük