A békebeli és a nagyon mai: tejespite kétszer. Nagyimódra, és mindenmentesen is tökéletes
Hagyományos tejes pite

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a tipikus francia nyári desszert, a tejes pite sok tejjel, tejszínnel, némi liszttel, tojással és gyümölccsel. Sokféleképpen variálható, málnával, barackkal, eperrel vagy bármilyen más bogyós gyümölccsel is nagyon finom.

A franciák eredetileg gyakran készítik fekete cseresznyével is a tejpitét. Nyári piacon nálunk is kapható, érdemes kipróbálni, mert sokkal markánsabb íze van egy sütiben, mint a hagyományos cserkónak. 

A franciáknál egyébként léteznek sós clafoutis-k is, találkoztunk már paradicsomos, parmezános, sajtos és cukkinis clafoutis-val is, melyek akár könnyű vacsoraként, grillköretként is bevethetők.

Mehet bele még

Az a legjobb a clafoutis-ban, hogy sokféleképpen variálható. A gyümölcsök mellett jól tolerálja az alkoholt is: cseresznyepálinkával, barackpálinkával bátran meglocsolhatjuk a gyümölcsöket, és ha már így belejöttünk, nyugodtan “dúsítsuk” mandulával, mogyoróval is, ártani nem fog neki! Langyosan a legjobb, tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, de kínálhatunk mellé akár vaníliafagylaltot is. Legalul pedig a mentes verzió receptjét is olvashatjátok.

Hagyományos tejes pite

4538662 c379b0f47d8264891dfc8106dbd8fba9 wm

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 185 mililiter tejszín
  • 125 mililiter tej
  • 3 darab tojás
  • 6 dekagramm cukor
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 50 dekagramm cseresznye (nálunk magozva, de az eredeti francia receptben maggal együtt kerül bele)
  • 8.5 dekagramm liszt
  • 1 evőkanál cseresznyepálinka (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kivajazunk egy 24-26 cm átmérőjú pitesütőformát.

2. A gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk és a pitesütőformába szórjuk.

3. A tojásokat kikeverjük a cukorral és a vaníliakivonattal, hozzáadjuk a lisztet, és csomómentesre keverjük.

4. Apránként hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, folyamatosan keverve, míg végül egy csomómentes, sűrű palacsintatésztát kapunk.

5. A masszát a gyümölcsre öntjük, sütőbe toljuk, és 35-40 percig sütjük.

Lehet ez tej- és gluténmentes is!

Ha valamilyen diétás, allergiás vagy egyéb megfontolásból jobban örülnél egy "mentes" receptnek, akkor a süti tésztájába a fentiek helyett ezeket tedd:

300 ml mandulatej 
1 tk vaníliakivonat (házi) 
3 db tojás 
6 dkg nyírfacukor 
7 dkg darált mandula 
2 evőkanál durvára vágott mandula 
40 dkg sárgabarack 

Az elkészítés menete nagyjából ugyanaz, először szórd a formába a gyümölcsöt.

Utána keverd ki a tojást a nyírfacukorral, vaníliával, majd add hozzá a darált mandulát.

Most mehet bele a mandulatej és a durvára vágott mandula. 

A masszát a gyümölcsre öntjük, és 180 fokon 35-40 percig sütjük.

Ezt is szeretjük