Ebéd 20 perc alatt sajtimádóknak: sajtos puliszka (sznobul: polenta) rétegesen sütve
A lényeg a sajt!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sajtimádók vagyunk. Ha emlékeztek még a Csipet csapatra, és benne Kvarg Lipire, na, hát ő a kistáskánkat se viheti. Ha egy nap választanunk kellene, hogy melyikről mondjunk le végleg, a csokiról, vagy a sajtról, biztos, hogy gondolkodás nélkül kukáznánk az előbbit, mert sajt nélkül nem élet az élet. A sajt bármilyen formában jöhet, ami körülötte van, az csak a vivőanyag, habár készséggel elismerem a szükségszerűségét. Főleg, ha egy finom, de gyors ebédről van szó.

Sajtra alapozva 20 perc alatt szuper finom ebédet is lehet készíteni, ez pedig a sajtos puliszka. Ez alapvetően egy erdélyi étel, és ott főleg juhtúróval adják, vagy ami otthon van. A módszer pofonegyszerű, főzünk gyorsan egy puliszkát, sajttal rétegezzük, majd összesütjük a sütőben, összedobunk hozzá egy salátát és már kész is a finom ebéd. Persze eltartott kisujjal polentának is nevezhetjük, de azért nem árt tudni, hogy egyébként puliszka lesz az.

Mondjuk, ebben is vannak fokozatok. Össze lehet sütni trappistával, vagy mozzarellával. Korrekt lesz (mivel sült sajt!), de azért efölött is vannak még lehetőségek. Próbálkozhatunk juhtúróval is, igaz, az már egy másik étel, a tetejére akkor is kerüljön sajt, és akkor adhatjuk, ahogy hagyományosan: ecetes lilahagymával.

Ne csinálj belőle gondot, használd fel a maradékokat!

Vagy beletehetjük sajtból az abszolút kedvenceinket, higgyétek el, nem lesz pazarlás. Én ezúttal rokfortot, holland kecskesajtot és goudát tettem bele, de tényleg bármi jó, amit szeretünk. Na jó, a parmezánnak tényleg nem áll jól a puliszka, de bármi más jöhet, ami otthon van, ne csináljatok belőle problémát. Pont ez a lényege a húsz perces ebédeknek: azt használjuk fel, amit találtunk, de gyorsan! És finomat!

Kéksajtos puliszka diós salátával

kéksajtos puliszka

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1.5 bögre kukoricadara
  • 3 bögre víz
  • 1 teáskanál
  • 5 dekagramm vaj
  • 20 dekagramm sajt hanyagul darabokra vágva
Recept idők

Elkészítés:

Bekapcsoljuk a sütőt, és beállítjuk 200 fokra.

Amíg melegszik, a kukoricadarát a vízzel és a sóval feltesszük főni, időnként megkevergetjük egy habverővel, hogy le ne égjen, és csomómentes maradjon.

Akkor van kész a puliszka, amikor a kukoricadara felvette az összes vizet, jól megdagadt, és egy formázható masszának néz ki. Ez nem tart túl sokáig, 5-7 perc alatt meg is van.

Közben kivajazunk egy tűzálló tálat. A puliszka felét olvasztott vajba mártogatott kanállal belekanalazzuk a tál aljába. A kanalazásnak csak annyi a jelentősége, hogy minél egyenetlenebb a puliszka felülete, annál több sajtot képes magába olvasztani.

Az alsó réteget megszórjuk a darabokra vágott, vagy reszelt sajttal, majd rákanalazzuk a puliszka másik felét.

A tetejére még reszelünk egy kis sajtot, (én rokfortot), és betoljuk a tálat a forró sütőbe.

Amíg sül, összedobjuk a salátát, ami bármilyen zöld levélből készülhet, én most jégsalátát, rukkolát és mentaleveleket használtam, mert az utóbbi kettő éppen van a kertben.

Ízesíthetjük, ahogy szeretjük, a lényeg, hogy valami pirított mag, vagy dióféle feltétlenül kerüljön bele, ami kiegészíti a sajt ízét. Ezzel válik ez az egyszerű étel igazi ínyencfalattá.
Ezt is szeretjük