Darált mandulás sütemény - ha valami piskótaszerű kellene, de nem bízol magadban
Hülyebiztos piskótaféle mandulával

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Annyira egyszerű, hogy bárki, aki látott már sütőt, el tudja készíteni. Technikailag ugyan ez majdnem egy piskóta, az ízének és az állagának viszont nagyon is jót tesz, hogy a liszt egy része helyett darált mandula van benne.

A mandula helyettesíthető akármilyen más, darált csonthéjassal, mogyoróval, dióval is, ezektől karakteresebb íze lesz, mint a mandulától.

Ha elsőre ízlett, érdemes tovább kísérletezni a csonthéjasokkal, és ugyanezt a receptet mindig más diófélével elkészíteni. Szerintem persze törökmogyoróval a legfinomabb, de hát, ha engem kérdeztek, minden azzal a legjobb. Gondoljatok csak a nutellára, vagy a mogyorós csokira. Na ugye.

Technikailag piskóta

Az elkészítési módja kísértetiesen hasonlít a piskótáéra: a tojások fehérjék felverjük, a sárgáját kikeverjük a többi hozzávalóval, végül a kettőt óvatosan elegyítjük, majd megsütjük. Az íze (és az állékonysága) azonban egészen más lesz, de ugyanolyan jól variálható alapsüteményt kapunk.

Darált mandulás sütemény

4267656 a625d83163e7d959aff187ac8e793364 wm

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 darab tojás
  • 6 dekagramm cukor
  • 6 dekagramm olvasztott vaj
  • 5 dekagramm liszt
  • 4 dekagramm darált mandula
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 darab citrom reszelt héja és leve
Recept idők

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítjük a 18 cm átmérőjű tortaformát. Ha nem szilikon, akkor sütőpapírral béleljük ki.

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.

A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a citrom reszelt héját és levét, majd a száraz hozzávalókat: a lisztet, a mandulát és a sütőport.

Hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét és óvatosan összeforgatjuk.

A masszát az előkészített tortaformába öntjük és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kész, a sütőben hagyjuk kihűlni.

Innentől kezdve szabad a pálya. Lehet egyszerűen porcukorral meghintve tálalni, de adhatunk hozzá vaníliafagyit, vagy akár megkenhetjük krémmel is.
Ezt is szeretjük