Négy szuper és egyszerű pác csirkéhez
Lesz íze!!!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Csirkét pácolnál, de nem tudod, hogyan

Itt van négy egyszerű pác, egyikkel sem fogsz befürődni. Abban is segítünk, melyikben mennyi ideig érdemes bennehagyni a húst, hogy finom íze legyen. 

A csirkehúst, különösen a mellet jó bepácolni sütés vagy grillezés előtt: kevésbé szárad ki, és az íze is jobb lesz. Mert akármilyen tiszta fehérje, bármennyire is egészséges és diétás fogás a csirkemell, azzal nehéz lenne vádolni, hogy natúr formájában egy ízbomba. De ezen könnyű segíteni.

shutterstock 429374938

Bármelyiket választod is a négy recept közül, már negyedóra-húsz perc érezhető eredményt hoz, de ha betartod az ideális pácolási időt, akkor erősebb ízeket kapsz. 

1. Egyszerű joghurtos pác: nem szárad ki a hús

Ideális pácolási idő: 20-60 perc

A joghurtos pác egyik nagy előnye, hogy minél tovább áll benne a csirkehús - főleg a csirkemell - annál több plusz nedvességet vesz fel a pácból, és annál szaftosabb lesz sütés után, a citromlé pedig segít megdolgozni a rostokat, így még omlósabb lesz a hús..

A fűszeres só hozzávalóit nyugodtan variáld, a kakukkfű, rozmaring, majoranna, oregano, bazsalikom vonalon bármit beletehetsz, ami épp kéznél van, de persze lehet egzotikusabb dolgokkal is kísérletezni, mint török vagy marokkói fűszerkeverékek.

shutterstock 348092924

Ezekre lesz szükséged fél kiló csirkemellhez:

  • 150 gramm görög joghurt
  • fél citrom leve
  • 1 ek olaj
  • 2 gerezd szétnyomott fokhagyma
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál fűszeres só (=> fél tk só, negyed-negyed tk szárított kakukkfű és oreganó)

A pác hozzávalóit keverd össze egy tálban, aztán forgasd bele a csirkemell-darabokat, hogy minden oldalukat érje a joghurtos szósz. Álljon legalább 20 percet sütés előtt, de akár egy órát is pihenhet a pácban.

2. Mézes-mustáros pác: klasszikus

Ideális pácolási idő: 1-24 óra

A nagy klasszikus. A mustár segít porhanyóssá tenni a húst, a méz édeskés, karamellizált ízt ad. Arra figyelj, hogy pont a méz miatt könnyebben meg is ég, ne süsd túl magas hőmérsékleten, inkább kíméletesebben, lassabban. A mézes (vagy más cukortartalmú) páccal ízesített csirkét nyugodtan süsd grillezős alutálcán, így nagyjából 15-20 perc kell neki, és biztosan nem ég oda.

Onnan tudod, hogy elkészült a csirkehús, ha egy tányéron belevágva a kifolyó lé tiszta, átlátszó. Ha még rózsaszín/piros, akkor süsd tovább!

shutterstock 546317035

Ezekre lesz szükséged fél kiló csirkemellhez:

  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál mustár, ha van dijoni, annál jobb
  • 1 evőkanál citromlé (vagy lime-lé)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fokhagymagerezd
  • negyed teáskanál só

Keverd ki a mustárt a citromlével, add hozzá a mézet, és utána az olajat. Nyomj bele egy gerezd fokhagymát, és ha már a só is benne van, keverd össze a csirkehússal. Süsd kíméletesen, vagy alutálcán grillezd, hogy ne égjen meg!

 3. Olajos-sörös-fűszeres pác: rugalmas

Ideális pácolási idő: 1-24 óra

Fél deci sör a csirkének, négy és fél deci a szakácsnak - ez a demokrácia. Ebben az olajos pácban bátran állhat többet a hús, akár egy éjszakára vagy napra is benne hagyhatod, nem lesz baja, csak az ízek lesznek mélyebbek. A fűszerezés itt is szabad pálya, a lényeg az, hogy ne spórold ki a fűszereket, attól kap majd karaktert a pecsenyéd.

shutterstock 227806045

Ezekre lesz szükséged fél kiló csirkemellhez:

  • 2 ek olaj
  • fél deci sör (vagy száraz fehérbor)
  • negyed teáskanál só
  • kevés őrölt bors
  • 1 gerezd szétnyomott fokhagyma
  • egy kis hagyma fele apróra vágva
  • kevés pirospaprika
  • egy fél teáskanál örölt kömény
  • egy babérlevél
  • egy csokor finomra vágott petrezselyem

Először alaposan keverd össze egy nagyobb tálban az olajat a fűszerekkel, majd lassan öntsd hozzá a sört, mert habzani fog. Ha bort használsz, akkor persze nem. Ha pezsgőt vagy habzóbort, akkor meg igen. A lényeg, hogy miután mindent összekavartál, forgasd bele a húsokat. 

Ha nincs sok helyed a hűtőben, akkor nem kell tálban pácolnod, egy simítózáras tasakba is teheted az egészet, és mehet úgy a hidegre, csak ellenőrizd, megfelelően lezártad-e, nehogy másnap reggelre az egész hűtőd fűszeres-csirkés olajos sörben ússzon. Mielőtt a zacskót lezárod, nyomkodj ki belőle minél több levegőt - anélkül, hogy a pácot a kinyomnád.

Sütés előtt csepegtesd le az olajos pácot a húsdarabokról, és már mehet is a grillre/serpenyőbe.

4. Ragacsos-mézes-szójaszószos-gyömbéres: álompác

Ideális pácolási idő: 30 perc-egy nap

Ez az egyik legjobb dolog, ami egy darab csirkehússal történhet, és a hozzávalókat már szerencsére szinte bárhol megvehetjük, szójaszószból, rizsecetből és szezámolajból is tart a legtöbb bolthálózat olcsó/saját márkás változatot (általában 300 forint alatt), és egy-egy kis üveg nagyon sokáig elég.

shutterstock 96537784

Ezekre lesz szükséged fél kiló csirkemellhez:

  • egy deci szójaszósz
  • egy deci rizsecet, vagy más gyenge,5 % körüli ecet, almaecet is jó
  • 2 evőkanál méz
  • 3 teáskanál olaj
  • 1 teáskanál szezámolaj - sajátos, pirított szezámos ízt ad, ha teheted, ne spórold ki
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • fél teáskanál fokhagymapor (vagy egy gerezd fokhagyma)

Keverd össze a pác hozzávalóit, és forgasd bele a húst, úgy, hogy egyenletesen befedje. Hagyd állni a kívánt ideig, ha nem fél óráról van szó, egy zacskóban vagy fedeles tálban tedd a hűtőbe.

Arra figyelj, hogy a szójaszósz és a méz cukortartalma miatt könnyebben megég, így ne süsd nagyon magas hőmérsékleten, inkább lassabban készüljön, grill magasabb állásán/szélén, esetleg alu grilltálcán, vagy serpenyőben, mérsékelt lángon.

Másik fontos, hogy nem kell sózni, mivel a szójaszósz önmagában elég sós. Ez alól csak az a kivétel, ha neked pont alacsony sótartalmú szójaszószod van otthon, ez Magyarországon szinte kizárt, de ha mégis, akkor sózd meg. 

Ezt is szeretjük