Mi az a quinoa? És mit kell vele csinálni?
Quinoa főzése

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A quinoa alacsony szénhidráttartalmú, és meglepően magas fehérjetartalmú mag, ráadásul az ásványianyag tartalma is meglehetősen nagy. Remek tulajdonságai, és sokoldalúsága miatt hamar be is került a köztudatba a menő szuperélelmiszerek közé.

Ez az egészen apró magocska Dél-Amerikából származik, főleg Peru és Bolívia vidékein terem. A növény akár 180 cm-es is lehet, és a magok a szár csúcsán nőnek. Hozzánk natúr vagy puffasztott változatban érkezik. Mivel gluténmentes (nem gabona), ezért allergiások számára is fogyasztható, nem is beszélve a fogyókúrázók széles tömegéről, akik alacsony kalóriatartalma miatt fogják kedvelni.

5334442 573dd96cfb01f5330ad693ca1ee5190c wm

Használd úgy, mint a rizst!

Akárcsak a rizst, ezt is le kell öblíteni főzés előtt, mert keserű lehet. Bár a legtöbb terméket már megmosták a csomagolás előtt, biztos, ami biztos, érdemes jól átöblíteni. Mivel elég kicsik a magok, ezért akár pelenkával is ki lehet bélelni a szitát, mert különben átbújnak a lukakon a pici szemek.

Mosás után kétszeres mennyiségű vízben kell megfőzni, kb. 15-20 perc után, mire az összes folyadékot elfőtte lesz jó. Ha kissé megpirítjuk főzés előtt, enyhén diós íze lesz. Reggelire fogyasztható tejjel, vagy gabonatejjel - kásaként, egyébként pedig minden olyan ételhez, amihez rizst használnánk.

Csak egy kicsi baj van vele

A quinoa, mint már említettük, Bolíviából származik, az ottani lakosság egyik olcsó alapélelmiszere volt. Egészen addig, amíg a világ rá nem vetette magát. Innentől kezdve az ára az egekbe szökött, vagyis jelenleg éppen azok nem tudják megvenni, akik azelőtt quinoán éltek. Hogy érzékeltessük, ez nekik nagyjából ugyanazt jelenti, mintha nálunk a krumpli, vagy a sima fehér liszt egyik napról a másikra annyiba kerülne mint a csirkehús. Persze, mi nem mondjuk, hogy ne egyél quinoát, csak gondoltuk, nem baj, ha ezt is tudod róla.

Ezt is szeretjük