Ribizlitorta sütés és cukor nélkül - készíts te is addiktívan finom C-vitamin bombát!
Egészséges, diétás, és elképesztően finom tejszínes-túrós ribizlitorta

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A minap megláttam egy érett gyümölcsöktől roskadozó ribizlibokrot. Megkérdeztem a gazdáját, hogy van-e valami terve a terméssel, mert ha nincs, akkor nekem igen, kérem. Meg is kaptam, már csak a gyerekeimet kellett ocsmány vesztegetéssel rávennem, hogy szedjék le a gyümölcsöt. Sikerült, fél óra múlva ott volt a kezemben egy tál finom, friss piros ribizli, kezdődhetett a sütikészítés.

Eredetileg egy hideg sajttortára gondoltam, de mivel pont nem kaptam mascarponét (botrány!), kénytelen voltam csavarni egyet a recepten. Végül tejszínes-túrós ribizlitorta lett belőle, szintén sütés nélkül. És mivel szeretem az élet jó dolgait, különösen a hideg, gyümölcsös tortákat, gondoltam, úgy készítem, hogy én is nyugodtan ehessek belőle: cukor nélkül, teljes kiőrlésű alappal.

Az eredmény minden várakozást felülmúlt. Annak ellenére, hogy a családom szeme láttára tettem bele az eritritet és a teljes kiőrlésű kekszet, úgy falták a sütit, mintha soha ilyen finomat nem ettek volna még. 

Ribizli, a híres C-vitamin bomba

Ha egy mód van rá, márpedig miért ne lenne, a saját konyhánkban mi döntünk, a ribizlit érdemes nyersen felhasználni. A C-vitamin tartalma ugyanis rendkívül magas - 100 gramm ribizliben 30-40 mg  is található - csakhogy hő hatására sajnos lebomlik. Egy csomó más antioxidáns is van a ribizliben, szóval borzasztóan egészséges gyümölcs. Ha zavarnak a magjai, akkor törd össze például botmixerrel, majd passzírozd át szitán. Gyorsan megvan, a jutalmad pedig a magtalan, savanykás gyümölcspüré. 

Hideg ribizlis-túrós torta (cukormentes)

ribizlitorta

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 20 dekagramm Az alaphoz teljes kiőrlésű háztartási keksz (Detki)
  • 10 dekagramm vaj
  • 1 evőkanál eritrit
  • 0.5 deciliter ha szükséges tej
  • 2 deciliter A krémhez habtejszín
  • 15 dekagramm zsíros vagy félzsíros tehéntúró
  • 12 dekagramm eritrit
  • 0.25 darab citrom leve
  • 1 evőkanál vaníliakivonat (ha gyerek is eszi, vanília vagy vaníliás porcukor)
  • 30 dekagramm ribizli
  • 3 evőkanál zselatinpor
Recept idők

Elkészítés:

1. Késes robotgépben finomra daráljuk a háztartási kekszet. Összekeverjük az eritrittel és a vajjal, ha még nem lehet belőle gombócot formálni, adunk hozzá egy kis tejet is.

2. Ha elégedettek vagyunk a morzsa állagával, akkor kézzel, vagy egy pohár fenekével belenyomkodjuk egy tortaforma aljába.

3. A megtisztított ribizlit összetörjük botmixerrel vagy késes robotgépben, majd szitán átpasszírozzuk (magtalanítjuk).

4. A tejszínt kemény habbá verjük. A túrót szintén megdolgozzuk egy kicsit a késes robotgépben, hogy ne legyen morzsás.

5. A ribizlivelőhöz hozzáadjuk az édesítőszert, a citrom levét, a vaníliát, majd hozzákeverjük az összetört túrót is. Habverővel dolgozunk, igyekszünk csomómentesre keverni.

6. A tejszínhab negyedét hozzáadjuk a ribizlis keverékhez, óvatosan elkeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a többi tejszínhabot is.

7. Beleszórjuk a zseléport (vagy amit használni szeretünk, a használati utasítás szerint elkészítve), alaposan elkeverjük.

8. A masszát ráöntjük a kekszes alapra, majd betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. 1-2 óra elég is neki, utána szeletelhető.

Ezt is szeretjük