Mozzarella caprese - eljött a tökéletes ízű paradicsomok ideje
Négy alapanyag, ennyiből áll a mozzarella caprese receptje

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Habár mozzarella capresét egész évben lehet készíteni, a szezonja kétségtelenül mostanában fog eljönni, amikor finom, édesre érik a szabadtéri paradicsom. Készítsetek ti is capresét, mert egyszerű, egészséges, laktató, és végre finom is.

A caprese egy végtelenül egyszerű étel, alapvetően négy alkotóelemből áll: mozzarellából, paradicsomból, bazsalikomlevelekből és extraszűz olívaolajból. Sajnos, vagy szerencsére azonban, ha egy étel ennyire kevés hozzávalót tartalmaz, ott nem marad hely a kamuzásnak, mert semmi sem fogja elnyomni az íz- és minőségbeli hiányosságokat. Szóval, arra akarok ilyen szóvirágos fordulatokkal kilyukadni, hogy a téli, kemény, ízetlen borzadály paradicsomokból lehet ugyan capresét készíteni, de minek? Úgysem lesz finom. A capresének nyáron jön el az ideje, amikor érik a paradicsom.

caprese

Fotó: Shutterstock

Paradicsomot, mint minden mást, leginkább kóstolva érdemes venni. Innen szép nyerni. A legmegbízhatóbb forrás ezért a saját kiskertünk, ennek hiányában valamelyik ismerősünké. Ha az sincs, akkor irány a piac, bár ott nem fogják megengedni, hogy beleharapjunk a portékába (és lehet, hogy nem is szeretnénk). Ebben az esetben hallgassunk az orrunkra, szaglásszuk meg a paradicsomot, elsősorban a kocsánybemélyedésnél, és ha megfelelőnek találjuk az illatát, akkor vegyük meg.

Ha nincs illata, akkor viszont semmiképp, mert íze sem lesz. Ezen kívül érdeklődjünk a termelőnél, hogy milyen tulajdonságai vannak a portékájának, Ha csak annyit mond, hogy finom, akkor kezdjünk gyanakodni, hogy nem saját termést árul, ami persze nem tragédia, de nem árt tudni. Ha azonban savasságról, léről és húsosságról kezd regélni, akkor helyben vagyunk. Habár még ez sem garancia a minőségre, ettem én már teljesen ízetlen, napérlelte paradicsomot is, amit az előbb szakítottam le a tőről. Fajta kérdése, meg a termőföldé.

caprese3

Fotó: Pixabay

A megfelelő ízű paradicsom tehát kulcskérdés. Tapasztalatom szerint a koktélparadicsomok általában édesebbek, mint a nagyok. Koktélparadicsomot egyébként semmivel sem bonyolultabb termelni, mint a nagyobb barátját, szerencsére, erre már szinte mindenki rájött, aki ezzel foglalkozik, szóval akkor sincs semmi baj, ha a fejkendős néni 3 féle koktélparadicsomot is árul, húsz dekánként kimérve kis tálkákban. Simán hihető, hogy ő termelte.

Mozzarella

A másik fontos kérdés a megfelelő mozzarella kiválasztása. Eredetileg bivalytejből készült, hát, ilyen elvárásaink nekünk már nincsenek. Főleg, hogy az eredeti bivaly mozzarella eltarthatósága órákban volt mérhető, nos, valamit valamiért.

Jelenleg szinte mindenhol lehet zacskós mozzarellát kapni, kis- és nagy golyós változatot egyaránt. A pizza mozzarella tömböt nem keverném ide, az egy másik műfaj, felejtsük is el most.

Szerintem jól néz ki a sok kis fehér mozzarella golyó a koktélparadicsomokkal, ha emellett döntünk, gyakorlatilag nincs feladatunk az étel elkészítésével, ha nem akarunk vele bíbelődni, csak a tányérra kell mindent szórni, és kész is vagyunk. Persze lehet nyársra húzni, vagy falatkákat készíteni, ha szereted az ilyesmit.

caprese2

Fotó: Shutterstock (A valóságban neked soha nem fognak ilyen katonásan megállni, mivel a paradicsom gömbölyű. Ne legyenek illúzióid.)

A nagy mozzarellát a normál méretű paradicsommal ugyebár szeletekre kell vágni (vagy kockákra, végül is mindegy), de hát még ez sem egy Wellington bélszín bonyolultságú feladat. Mozzarella fronton tehát nem a méreten, hanem a zsírtartalommal lehet megbukni: ha valamennyire becsben tartjátok az ízlelőbimbóitokat, ne light mozzarellát vegyetek!

Ezeken kívül már csak az olívaolaj és a bazsalikom minőségére kell odafigyelni. Előbbiből alighanem mindenki megtalálta már a bevált fajtát, utóbbival kapcsolatban pedig annyit szeretnék kérni, hogy lehetőleg ne zacskós, szárított bazsalikomot használjunk! Olyan szépen megél az a növény minden ablakban, és tényleg szinte mindenhol lehet kapni cserépben! Ráadásul igen sokoldalúan felhasználható fűszernövényről beszélünk, nekem mindjárt 40 tő ágaskodik itt a kertben, lesz belőlük jó sok pesztó, ha eljön az ideje. Érdemes tehát beruházni egy tő élő bazsalikomra.

A végén pedig csöpögtethetünk a capresére pár csepp balzsamecetet, ártani nem fog neki. Sózzuk, és kínáljuk akár előételként, akár salátaként húsok mellé, vagy csak úgy simán vacsorára, pirítóssal.

Hozzávalók:

Mozzarella, személyenként egy zacskó
paradicsom, személyenként egy nagy, vagy egy marék koktél
bazsalikomlevél, személyenként 2 db, csíkokra vágva, vagy egészben
olívaolaj, mozzarellánként 1 evőkanál

Kerülhet még rá:
pár csepp balzsamecet
olajbogyó
esetleg bazsalikom pesztó, de most már aztán tényleg elég a jóból.

Ezt is szeretjük