Vaníliás málnás kosárka, ezt mindenki imádja még csinálni is

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Végre érik a málna, ami szerintem a legcukibb és legillatosabb gyümölcsök egyike. Szerencsére idén jó termés lesz, legalább is az én kiskertemben mindenképpen, nem is lehet annyit lelegelni, ezért kénytelen voltam valami finom, de egyszerű süteményt kitalálni belőle. Lehetőleg valami olyat, ami a "gyerekjáték" és a "szuperanyu" kategória közé esik, így egy hétvégi, közös családi program lett belőle.

Ha valaki, hát én aztán semmiképp sem vagyok az a pepecselős, cukrász alkat, ezért az értelmi szerzőségen túl az összes feladatot kiszerveztem a gyerekeimnek, akik ügyesen meg is birkóztak vele. Valójában ez egy végtelenül egyszerű sütemény, a kosárka anyaga: a linzertészta nagyjából öt perc alatt összedobható, és a vaníliás krém sem egy ördöngösség, csak tejszínhab és mascarpone van benne, meg persze némi ízesítés.

Fotó: Belső Olga Noémi

A süti a hozzávalók egyensúlyától, összhangjától lesz annyira kívánatos, meg persze attól, hogy mindenki hozzátette a magáét. Ki gyümölcsöt szedett, ki tésztát gyúrt, ki habot vert. A kosárkák habzsákból töltése viszont annyira menő feladat volt, hogy kénytelen voltam szabályokat felállítani, hogy ne kapkodják ki egymás kezéből a gyerekek az eszközt, hanem hagyják egymást is kibontakozni.

17 darab az hány adag? Három? Négy?

A fél adag linzertésztából 17 kosárka lett, ami persze a  szaggató méretén is múlik. Nem érdemes túl nagyot használni, mi a normál fánkszaggató méretettel dolgoztunk, ami pont egy centi magasan húzódott fel a muffinforma oldalára. Ez végül tökéletes süti-krém-gyümölcs arányt eredményezett. El is fogyott mind még aznap délután, sajnos.

Málnás kosárka

málnás kosárka

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 25 dekagramm A kosárkákhoz liszt
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • 7 dekagramm cukor
  • 10 dekagramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 25 dekagramm A krémhez: mascarpone
  • 250 mililiter habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 7 dekagramm cukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál zselatin
Recept idők

Elkészítés:

A linzertésztához a szárazakat összekeverjük egy tálban, majd összemorzsoljuk a vajjal.

Hozzáadjuk a tojást, és összegyúrjuk. Nem kell túlzásba vinni, elég, ha összeáll.

Kinyújtjuk, fánkszaggatóval (vagy egy bögrével) köröket szaggatunk, amit muffinforma aljára teszünk. Akkor jó a méret, ha a forma szélén egy kis perem is lesz a tésztából.

Nagyjából 10 perc alatt, 170 fokos sütőben készre sütjük a kosárkákat. A maradék tésztával megismételjük.

Közben elkészítjük a krémet. A tejszínből a fixálóval kemény habot verünk. A mascarponét kikeverjük egy habverő segítségével a cukorral és a vaníliakivonattal. Óvatosan elegyítjük a kettőt, a végén hozzáadjuk a zselatinport is.

A krémet habzsákba töltjük, és a kihűlt kosárkákba nyomjuk.

A tetejét málnával díszítjük.
Ezt is szeretjük