Nassolnivalók tévé elé - Foci-VB kiadás: falatozz kedvenc csapatod szerint!

A végén úgyis a németek nyernek

Koncz Andrea 2018. június 22.

Jön a focivébé, ilyenkor pár hétig még az is meccset néz, aki amúgy soha, például én. Kár, hogy a magyar csapatért most sem szurkolhatunk, de az ember ne legyen telhetetlen, az úszóink például sokkal jobbak, mint a németek, és a magyar vívókhoz képest a brazilok a kanyarban sincsenek. Fociban meg egy egész rakás csapatnak szurkolhatunk, szívünk szerint.

shutterstock_438995968.jpg

Meccset nézni társaságban a legjobb, és ha van közös kedvenc, akkor miért ne alakíthatnánk a harapnivalókat is az adott csapatnak megfelelőre. Félkomoly menüajánló jön, esélyes csapatokra

Németek

Mivel úgyis ők nyernek, kezdjük is rögtön ezzel. Ráadásul a német csapatnak drukkolni gasztronómiailag hálás dolog, elegendő gyorsan körbeszaladni a német szuperekben, és máris feltankolhatunk akár több meccsnézésre való harapnivalóval is

A menü csapatmérközésekre és elődöntőkre:

- mirelit sörperec vagy bajor perec valamelyik német szuperből

- leberwurst - német májas, szintén kapható a boltban, rozskenyérrel eszik általában

- egy snack tál sárga-piros-fekete színben. Vagy falatkákat készítünk, és a tetejére szúrjuk rá a színt, vagy a három színt egymás mellé rendezzük egy tálra, és onnan lehet csipegetni a perecek mellé. Sárga:  sárga színű paprika/paradicsom, sajtkockák, Piros: paradicsom, piros paprika. Fekete: olivabogyó, véreshurka karikák, sötét német kenyér kockázva

- hideg sör

Készen is vagyunk.

Na jó, ha már a döntőig jutott a csapat

akkor vehetitek komolyabbra a figurát, és készíthetsz igazi német sertéssültet, utána pedig egy habkönnyű, gyors, isteni Topfa Feingeback-ot, vagyis pillekönnyű túrós pitét.

Brazilok

Ha a braziloknak drukkolsz, a zászló színeivel bajban leszel, a zöld és a sárga símakacsa, de a kék nem egyszerű feladvány, úgyhogy vagy veszel egy rakás hupikék gumicukrot, vagy ugorjunk is.

- A legjobb brazil nasi egyértelműen a világhírű Brigadeiros, édesszájú társaságnak nyugodtan készítsd el, csak aztán égesd el a papírt, amire a receptet nyomtattad, töröld ki a böngésződ előzményeit, és villámgyorsan felejtsd el a hozzávalókat, mert súlyosan addiktív, és nem éppen diétás étel. És onnantól kezdve a barátaid majd mindig a nyakadra járnak, hogy csináld meg nekik újra AZT.

- Brazil burger - ez egy hamburger, amit Xis-nek hívnak, mert ez hasonlít arra, ahogy angolul a sajtot mondják (csíííz). A következőket tedd bele: majonéz, sajt, tükörtojás, kukorica, zöldborsó, paradicsom, salátalevél, húspogácsa, esetleg bacon. Ha mindezt összehalmoztad, egy hatalmas szörnyet kapsz, amit egy grillserpenyőre kell helyezni, majd fölülről határozott nyomást gyakorolva rá kis hőfokon körülbelül 5-10 perc alatt meg kell sütögetni, amíg a sajt belül meg nem olvad, és az egész külsőre egy grillszendvicshez nem válik hasonlóvá. 

- Igyál sört, jobban jársz, mintha brazil irányba indulnál, és Cachaca-val, vagy annak koktéljaival ünnepelnél, mert akkor már félidőben véged lesz

Angolok

Nem lehet kihagyni, mert tetemes hazai szurkolótáboruk van, bár az angol futball elég sokban hasonlít a magyarra (bár még van mit tanulniuk tőlünk): hatalmas futballnemzetnek tartják magukat, amit az élet rendszerint nem igazol vissza.

A menü egyszerű:

- olajban úszó fish and chips, tök autentikus leszel, ha veszel bármelyik boltban egy csomag közepes minőségű panírozott tőkehalat, kisütöd, és olajban tocsogó, szintén mirelit sültkrumplival tálalod. Lehetőleg zsírpapírban

- langyos sör

shutterstock_33162469.jpg

Argentína

Ételek színei alapján nem egy szerencsés választás, a fehér-kék mondjuk kihozható hupikék törpikék fagyiból, de én nem ismerek 4 évnél idősebb, cselekvőképes állampolgárt, aki szeretne hupikék törpikék fagyit enni. Amúgy meg ha igazán argentin módra szeretnéd megadni a módját, kénytelen leszel mélyebben a zsebedbe nyúlni.

A menü:

- argentin bélszín salátával

- jó tüzes argentin vörösbor. 

Spanyolország

Piros-sárga-piros zászló, áldja meg őket az ég, ezt elég könnyű összerakni. A spanyol csapat drukkereinek csapj egy jó kis tapas-bulit. (A tapas a falatkákat jelenti náluk)

- snack tál a zászló színeiben: piros-sárga-piros, ezt akár paradicsomból és paprikából is megcsinálhatod

- mediterrán falatkák: szárított sonka, spanyol chorizo kolbász, kemény juhsajt, olivabogyó

- desszertnek meg ott a churros, a spanyol fánk

- italnak a Sangria, ez a gyümölcsös bólé, minden nyaralóhelyek legnagyobb csapdája

Olaszok

Ha az olasz csapatnak drukkolsz, összerakhatod a zöld-fehér-piros tálat, amiről aztán kevésbé tiszta pillanataidban azt is képzelheted, hogy mi is ott vagyunk a focivébén.

- kihagyhatatlan ziccer a mozzarella-paradicsom sok friss bazsalikommal: kis piros koktélparadicsomok, fehér mozzarellagolyók és zöld levelek, ha sokallod a bazsalikomot, dobhatsz mellé rukkolát is, abból is sokat esznek, és az is zöld

- pizza - ehhez nem kell kommentár. Ha döntőbe jutnak, akkor akár házilag is megcsinálhatod a kedvükért, amíg a csapatmérkőzések vannak, jó lesz a rendelős is

- a desszert legyen tiramisu, mi más

- igyatok mellé Aperol Spritzet

shutterstock_1011718273.jpg

Portugálok

A portugál nemzeti konyha nem siet a segítségünkre, ha könnyen, gyorsan összedobható falatkákról van szó, bár persze bármikor rittyenthetsz egy Bacalhau-t (tőkehal) vagy egy jó tál cataplanat (ez meg egy tenger-gyümölcseivel készülő rizses egytálétel). Szóval szerintem jobban járunk, ha a zászló színeinél maradunk, és a piros-zöld vonalon gondolkozunk.

- Snack tál sok pirossal, kevés zölddel a bal szélen, összerakhatjuk salátából és paradicsomból

- a portugálok szeretik a kolbász- és hurkaféléket, van például a mienkhez távolról hasonló véreshurkájuk, és a spanyol chorizohoz hasonlító szárazkolbászuk

- sajt, olivabogyó, próbálj meg zöld olivát találni piros paprikával töltve, ha már.

- jó portugál vörösbor

Franciák

Ha nagyon, nagyon szeretsz főzni, és nincs más vágyad, mint hogy bonyolult ételekkel brillírozhass a focivébé tiszteletére, akkor mindenképpen válaszd a francia csapatot, és drukkolj, hogy minél tovább bentmaradjanak

Jó menü lehet például a

- œuf bourguignon (vörösborban párolt marhasült)

- Coq au vin (bár szó szerint kakast jelent, igazából ezt a vörösboros-gombás ételt csirkéből csinálják a legtöbbször)

- Escargots de Bourgogne (petrezselymes vajjal sült csiga, saját héjában)

- desszertnek macaron, a három nemzeti színben - az ételfesték szerencsére mindent megold

- inni pedig Champagne - az eredeti francia pezsgő

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr2214043136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.