Tényleg egészségesebb a mentes víz, mint a szénsavas?
Több buborék, több móka

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha te is bubis víz híveinek népes táborához tartozol, már biztosan találkoztál azzal a véleménnyel, hogy "jó, jó, persze jobb, mint a kóla, de azért nem annyira jó, mint a sima víz"

De vajon igaz ez? A kutatók ráfeküdtek a témára, és alaposan körbejárták a legnépszerűbb szénsavas-vizes legendákat.

Fontos, hogy vizsgálataikat az ízesítés és adalékok nélküli bubis vízzel kapcsolatban végezték, az ízesítettek sajnos már nem ennyire egyértelműen egészségesek.

1. Tényleg kevésbé hidratál, mint a sima víz?

Hát nem. Sőt, még a rendszeresen kávézóknak is van egy jó hírünk!

Amerikai kutatók megvizsgálták, van-e különbség, ha sima vagy buborékos vizet iszunk, és nem találtak ilyet. Sőt, ha kizárólag a hidratáltságot nézték, arra jutottak, hogy a bármilyen víz, sőt, az üditők is ugyanúgy teljesítenek. Ami ennél is érdekesebb, hogy a kávét vagy teát rendszeresen fogyasztók is örülhetnek, ugyanis a vizsgálatok alapján a szervezetünk hozzászokik a nem túlzásba vitt koffein vízhajtó hatásához is, és a rendszeres, mérsékelt koffeinbevitellel élők szervezetében nem mérhető annak vízhajtó hatása. A rendszertelen fogyasztóknál viszont fordított a helyzet, aki csak ritkán kávézik, az valóban többször jár majd pisilni utána.

De vissza a bubis vízhez: a tudomány jelenlegi állása szerint tehát a szóda remek ital, és ha szeretnénk csökkenteni az elhízás esélyét, érdemes erre lecserélni a cukros üdítőket. 

Mikor ne igyunk szénsavas vizet? Edzés közben továbbra sem ajánlott, emellett a széndioxid okozhat puffadást, és ebből adódó kellemtlen érzéseket, ha valaki érzékeny rá.

2. Okoz csontritkulást?

Régóta ismert, hogy a cukros-szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása nincs jó hatással a csontsűrűségre, különösen nők esetében. A kérdés az volt, hogy ezt vajon a buborékok okozzák-e, vagy más áll a jelenség hátterében.

A bubis víz itt is zöld lámpát kapott. Megvizsgálták, találnak-e mérhető különbséget a hosszabb ideig csak mentes és csak szénsavas vizet ivók csontjai között, és nem bukkantak rá ilyesmire. A szóda nem tesz kárt a csontokban, ezzel szemben a kóla annál inkább, igazolták, hogy a kólaivás rongálja a csontállományt. 

3. És tökreteszi a fogzománcot?

Nem, nem teszi tönkre. A bubis víz pH értéke 5, ami nem elég alacsony ahhoz, hogy hatása legyen a fogzománcra. Vigyázni kell viszont a szénsavas ÉS savas italokra (mint például a kóla, vagy hasonlók), mert ezek valóban veszélyesek a fogaink egészségére, még cukormentes változatban is, cukrosan meg duplán-triplán. 

Ha a fogorvosokat kérdezzük, ők azt javasolják a buborékpártiaknak, hogy olyan szénsavas vizet igyznk, amelyhez nem adtak aromákat, cukrot és citromsavat - már ha szeretnénk vigyázni a fogainkra, mert az említett összetevők jelentik a legnagyobb veszélyt a fogzománcra.

Ha te is a szénsavas vizet szereted: aggodalomra semmi ok, nem fogsz kiszáradni, nem tesz kárt a csontjaidban, és a fogaidra sem veszélyes - ha figyelsz rá, hogy ne legyenek benne adalékok, cukor és citromsav, vagyis az ízesített vizeteket azért lehetőleg kerüld el.

Ezt is szeretjük