Vakációs ebéd: ha meg kell etetned egy rakás gyereket, főzz bolognai spagettit!
Amit a gyerekek is biztosan megesznek

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ilyenkor, a nyári szünet idején bármikor előállhat az a helyzet, hogy reggel kilenckor megtudod, hogy meg kell ebédeltetned egy csapat gyereket. A kevésbé tapasztaltak ilyenkor a szívükhöz kapnak, a rutinosak pedig elmennek a közeli henteshez, vesznek egy kiló darált húst, és tíz perc alatt felrakják főni a bolognait. Mert a bolognaira egyetlen gyerek sem fog fújjogni, ez biztos, megerősített, sőt, kipróbált információ.

Az eredeti bolognai spagettiszósz nagyjából egy napon át készül. Nos, mi ettől most lazán eltekintünk, egyrészt mert nincs is annyi időnk, másrészt az a bolognai egyáltalán nem magyar gyerekízlés-biztos. Ez a változat viszont az, sőt, hozzátennénk, a felnőttek is ugyanolyan lelkesen falatozzák minden alkalommal. Ez egy jó, sokszor kipróbált, és bevált recept.

Ha biztosra szeretnénk menni (márpedig bizonyos létszám fölött nem igazán van más választásunk), nem teszünk a bolognaiba sem répát, sem olajbogyót, sem semmit, ami beazonosíthatóan zöldség, vagy termés. Leszámítva persze a paradicsomot, friss bazsalikom helyett pedig ezúttal nyugodtan használj szárítottat. Sokat dob a helyzeten, ha a jól ismert füstölt szalonna íz is benne van a szószunkban, az minden magyar embernek olyan otthonos érzés.

Nyilván azonnal szeretnénk is elhatárolódni magunktól, mert persze, a bolognai szószt nem spagettivel eszi az ember, hanem pennével, minimum van benne szárzeller meg friss bazsalikom, és biztosan nem látott szalonnát, nem is beszélve a tetejére reszelt parmezánról. De itt most nem ebben a műfajban játszunk, hanem abban, ahol az összes vendéggyerek is megeszi az ebédet. 

A durumtészta (szinte) kötelező

Egy dologban viszont nincs kompromisszum, és ez a spagetti. Lehetőleg ne a nyolc tojásos, magyar verzióban gondolkodj, hanem válassz durumlisztes, tojásmentes tésztát! Egyrészt sokkal finomabb, másrészt a durumtésztát nem lehet szétfőzni, az állaga mindig tökéletes marad. Ne izgulj, nem csak az agyonreklámozott, ebből következően méregdrága fajtákat lehet kapni, ha egy kicsit szétnézel az alsó polcokon, biztosan fogsz találni durumlisztes spagettit még olcsóbban is a tojásos tésztáknál. Főzésnél az al dente állapothoz nem kell ragaszkodni ezúttal, ahhoz azért még sokat kell edzeni a magyar (gyerek)ízlést.

Fotó: Pixabay

Gyerekbarát bolognai spagetti

bolognai

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 2 szelet füstölt szalonna
  • 4 evőkanál olívaolaj (vagy más olaj)
  • 1 fej hagyma
  • 1 kilogramm darált sertéscomb (vagy más darálthús)
  • 500 gramm paradicsompüré
  • 2 teáskanál
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 csomag spagetti
  • 5 liter víz a tésztafőzéshez
  • 1 teáskanál
  • 30 dekagramm reszelt sajt (a trappistát biztos megeszik a gyerekek, de lehet kísérletezni más fajtával is)
Recept idők

Elkészítés:

Ez egy jó nagy adag étel lesz, ha csak egy négytagú családra főzünk, lehet felezni az adagokat, vagy még jobb, ha megfőzzük a sok bolognai szószt, és lefagyasztjuk későbbre a felét.

A szalonnát kis kockákra vágjuk. Az olajon elkezdjük kiolvasztani a zsírját. Máris mehet rá a kockára vágott hagyma, amit üvegesre dinsztelünk. Addig a szalonna zsírja is kiolvad.

Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a darált húst. Addig kevergetjük, amíg teljesen kifehéredik. Sózzuk.

Felengedjük a paradicsompürével. Én papírdobozost használok, mert nincs konzerv íze. A kiürült dobozba még engedünk egy deciliter vizet, amivel kiöblítjük a benne maradt paradicsompürét, ezt is hozzáöntjük a húshoz. Megkeverjük.

Hozzáadjuk a bazsalikomot és a fokhagymát zúzva, vagy apróra vágva, lefedjük, és lassú tűzön hagyjuk főni egy órán át.

Az utolsó tíz percben feltesszük forrni a tészta főzővizét, és megfőzzük a tésztát. Időnként megkeverjük, hogy ne tapadjon össze.

Lereszeljük a sajtot.

A tésztát leszűrjük. Ízlés szerint összekeverhetjük a szósszal, vagy tálalhatjuk külön. A reszelt sajtot a tányéron szórjuk a tetejére.
Ezt is szeretjük