Vakációs ebéd: ha meg kell etetned egy rakás gyereket, főzz bolognai spagettit!

Amit a gyerekek is biztosan megesznek

Belsőolga 2018. június 28.

Ilyenkor, a nyári szünet idején bármikor előállhat az a helyzet, hogy reggel kilenckor megtudod, hogy meg kell ebédeltetned egy csapat gyereket. A kevésbé tapasztaltak ilyenkor a szívükhöz kapnak, a rutinosak pedig elmennek a közeli henteshez, vesznek egy kiló darált húst, és tíz perc alatt felrakják főni a bolognait. Mert a bolognaira egyetlen gyerek sem fog fújjogni, ez biztos, megerősített, sőt, kipróbált információ.

Az eredeti bolognai spagettiszósz nagyjából egy napon át készül. Nos, mi ettől most lazán eltekintünk, egyrészt mert nincs is annyi időnk, másrészt az a bolognai egyáltalán nem magyar gyerekízlés-biztos. Ez a változat viszont az, sőt, hozzátennénk, a felnőttek is ugyanolyan lelkesen falatozzák minden alkalommal. Ez egy jó, sokszor kipróbált, és bevált recept.

bolognai.jpg

Ha biztosra szeretnénk menni (márpedig bizonyos létszám fölött nem igazán van más választásunk), nem teszünk a bolognaiba sem répát, sem olajbogyót, sem semmit, ami beazonosíthatóan zöldség, vagy termés. Leszámítva persze a paradicsomot, friss bazsalikom helyett pedig ezúttal nyugodtan használj szárítottat. Sokat dob a helyzeten, ha a jól ismert füstölt szalonna íz is benne van a szószunkban, az minden magyar embernek olyan otthonos érzés.

Nyilván azonnal szeretnénk is elhatárolódni magunktól, mert persze, a bolognai szószt nem spagettivel eszi az ember, hanem pennével, minimum van benne szárzeller meg friss bazsalikom, és biztosan nem látott szalonnát, nem is beszélve a tetejére reszelt parmezánról. De itt most nem ebben a műfajban játszunk, hanem abban, ahol az összes vendéggyerek is megeszi az ebédet. 

A durumtészta (szinte) kötelező

Egy dologban viszont nincs kompromisszum, és ez a spagetti. Lehetőleg ne a nyolc tojásos, magyar verzióban gondolkodj, hanem válassz durumlisztes, tojásmentes tésztát! Egyrészt sokkal finomabb, másrészt a durumtésztát nem lehet szétfőzni, az állaga mindig tökéletes marad. Ne izgulj, nem csak az agyonreklámozott, ebből következően méregdrága fajtákat lehet kapni, ha egy kicsit szétnézel az alsó polcokon, biztosan fogsz találni durumlisztes spagettit még olcsóbban is a tojásos tésztáknál. Főzésnél az al dente állapothoz nem kell ragaszkodni ezúttal, ahhoz azért még sokat kell edzeni a magyar (gyerek)ízlést.

Fotó: Pixabay

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr2014060070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.