5 fantasztikus mikrós trükk: sosem gondoltuk volna, mi mindenre jó
Igen, mi használunk mikrót

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha a mikrosütő az ördög találmánya, és mindmeghalunktőle, akkor ez a cikk nem neked szól. Szerintem a mikró tök praktikus dolog, és senki nem tud meggyőzni, hogy van gyorsabb és kényelmesebb módja egy bögre tej vagy egy tányér étel megmelegítésének.

mikro

Ráadásul egyszer rááldoztam pár hetet az életemből, hogy megismételjem a "híres" kísérletet, miszerint a mikrós vízzel öntözött növénykék meghalnak, bezzeg a csapvizesek meg... Nálam semmi ilyesmi nem történt. Minden növényke egyenletesen szépen fejlődött sok-sok héten át, amíg el nem mentünk nyaralni, amikor is az összes meghalt...

Szóval mikrós trükkök.

1. Piríts diót vagy mogyorót 

Ha szükséged van egy marék megpirított dióra, mogyoróra vagy éppen fenyőmagra, mondjuk mert jól passzolna a süti vagy a saláta tetejére, esetleg a reggeli müzlidbe, akkor segíthet a mikró. Sokkal biztonságosabb, mint a száraz serpenyős vagy a sütőben pirítós megoldás: fél csészényi magot teríts szét egy lapos tányéron, és egyperces dózisokban mikrózd meg. Összesen 3-4 perc alatt pirul meg egyenletesen, az egyperces menetek között kicsit mozgasd át a magokat.

2. Puhítsd meg a vajat a felolvasztás-fokozaton

Ja, persze, szobahőmérsékletű vaj. Amikor ezt olvasod a receptben, és ott állsz egy 25 dekás, kőkemény vajtömbbel a kezedben, akkor sincs semmi veszve. Tedd a hideg vajat egy tálba, és 30 másodperces menetekben adj neki a mikró kiolvasztás fokozatán. Mennyiségtől függ persze az idő, de néhány perc alatt puha, habosra keverhető vaj lesz a jutalmad.

3. Üveges hagyma pikk-pakk

Ha már felkockáztad/szeletelted a hagymát, dobhatod is egy mikrózható tálkába, önts rá egy evőkanál vizet, majd fedd le az egészet az tányérral. Főzd a legmagasabb fokozaton 3-4 percig, és a hagyma megpuhul, üveges lesz. Kezedre vigyázz, a tányér forró lesz a tetején, nagyon!

Amikor készen van az üveges hagymás, haladhatsz tovább a recept szerint, mehet az edénybe kevés olajjal, és a többi hozzávalóval, vagy akár karamellizálhatod is egy serpenyőben. innentől kezdve minden sokkal gyorsabban megy majd.

4. Több citrom- vagy narancslé

Ha a citromot vagy narancsot 20 másodpercre bedobod a mikróba mielőtt elkezded kifacsarni a levét, nem csak sokkal könnyebben boldogulsz majd, hanem több lé is jön ki belőle azonos erőfeszítéssel, mint a mikrós előkezelés nélkül.

5. Fokhagymapucolás pillanatok alatt!

Vegyél egy egész fej fokhagymát, tedd be a mikróba 20 másodpercre, és kész. A kezedre vigyázz, mert forró lesz, viszont a gerezdek csak úgy kigördülnek a héjukból, szépen, egészben. És még csak büdös sem leszel tőle. 

Ezt is szeretjük