Legyél népszerű, készíts házi jégkrémet! Olcsó, adalékmentes, finom!
Adunk pár kiinduló tippet, de utána ereszd el a fantáziád!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Itt a kánikula, ilyenkor az ember fagylalt- és jégkrém fogyasztásának görbéje meredeken ívelni kezd felfelé. Ha pedig még van otthon néhány gyerek is, lassan azon kapjuk magunkat, hogy a fizetésünket a fagyishoz hordjuk, vagy a szupermarketbe, dobozos jégkrémekért. Pedig otthon is lehet jégkrémet készíteni, jóval olcsóbban, adalékmentesen, egészségeset.

Az otthoni fagylaltkészítéshez nem árt, ha van egy fagylaltgépünk. Oké, csak vicceltem, akinek van fagylaltgépe, annak nincs szüksége a jó tanácsainkra. Maradjunk tehát annál az esetnél, amikor minden szükséges hozzávalóból csak a szándék van meg, más viszont nincs. Esetleg egy készlet jégkrémforma.

A fagylalt alapja hagyományosan a jó minőségű tejszín, amit habbá vernek, ízesítenek, édesítenek, és állandó kevergetés mellett fagyasztanak. A legtöbb fagylaltban és dobozos jégkrémben emellett még található aroma és állományjavító, ez utóbbira azért van szükség, hogy könnyebb, habosabb legyen a fagyi. Észrevettétek már, hogy a dobozos jégkrémeket literre (térfogatra), és nem kilóra (tömegre) mérik? Hát ezért van ez: egy liter jégkrém messze nem egy kiló, hanem sokkal kevesebb, valójában egy jó erős habot vásárolunk.

A fagyi legolcsóbb összetevője tehát nem más, mint a levegő, úgyhogy abból tesznek bele, és adnak el jó sokat.

jegkrem2

Fotó: Shutterstock

Na most, ha a levegőt inkább szeretnéd te beletenni otthon és szinte ingyen az anyagba, akkor nem lesz könnyű dolgod, mert vagy fagylaltgépre, vagy E471-re, 472-re, lesz szükséged. Utóbbiak észterezett zsírsavak, és jó nagy és tartós habot lehet a segítségükkel készíteni.

Mivel egy háztartásban nem igazán használnak észterezett zsírsavakat, bele kell nyugodnod, hogy az otthoni jégkrém sosem lesz olyan könnyű és habos, mint a boltban kapható dobozos. Valamit valamiért.

Jégkrémkészítő formákra viszont érdemes beruházni. Ma már nagyjából bárhol kapható, és nagyon hasznos dolog, mert jégkrémet nagyjából bármiből készíthetsz bele (mindjárt rátérünk arra is), viszonylag kevés pénzért, egy csomót kísérletezhetsz az ízekkel és az állagokkal, és gyakorlatilag akárhányszor újra megtöltheted a formáidat. Ha van egy ilyen készleted, felkészültnek tekintheted magad jégkrém ügyben.

Tejszín

A legegyszerűbb fagyi recept csak néhány összetevőből áll, ezek közül a legfontosabb a tejszín. Ha vegán vagy, akkor meg valami növényi tejszín, ami leginkább vízből és pálmaolajból készül, de ugyanúgy, sőt, még jobban habosodik, mert már gyárilag van az E4712 e és b. Szóval, maradjunk inkább a tejszínhabnál!

Gyümölcsfagyi

Az elkészítési metódus a következő: felverjük a tejszínt kemény habbá, ha nem bízol magadban, tehetsz bele habfixet, az végül is szinte csak keményítő. Találd ki, hogy milyen ízű fagyit szeretnél! Ha gyümölcsöst, botmixerrel törd össze a gyümölcsöt, édesítsd amivel szoktad, cukorral, mézzel, xilittel, stb. Tehetsz a keverékbe vaníliát, fahéjat, vagy más fűszert, ami jól áll a gyümölcsödnek. Óvatosan forgasd össze a tejszínhabbal, kóstold meg, hogy ízlik-e, és ha elégedett vagy, öntsd az egészet a jégkrém formákba. Tedd be a mélyhűtőbe, és amikor megfagy, már fogyaszthatod is. Nem baj, ha kicsit darabos marad a gyümölcs, annál izgalmasabb lesz a jégkrém.

jegkrem

Fotó: Shutterstock

Csoki, vanília

A vaníliafagyit még egyszerűbb elkészíteni, egyszerűen vaníliás porcukrot, vagy cukorral (eritrittel) összekevert vaníliakivonatot kell adni a tejszínhabhoz (utóbbit felnőtteknek, az alkohol miatt). Dolgozhatsz vaníliarúddal is, de az alaposan megdrágítja a műveletet. Csokifagyihoz egy teáskanál keserű kakaóport keverj el 4 teáskanál cukorral, oldd fel nagyon kevés tejben, és ezt keverd a tejszínhez. Fagyasztás előtt mindenképpen kóstold meg, hogy eltaláltad-e a saját ízlésedet. Tehetsz bele kókuszt, rumot (rumaromát) fahéjat, kardamomot, vagy amit szeretnél.

De hát én fogyózok!

Erre az esetre is van megoldásunk, a jégkrémformába ugyanis bármit bele lehet önteni, nem vagyunk szívbajosak, akár a megmaradt gyümölcslevest is. Használhatsz nyugodtan natúr joghurtot alapnak, amit egy kicsit megpróbálhatsz felhabosítani. Az elemes tejhabosítók pont alkalmasak a feladatra. Ízesíteni úgy kell, mint a tejszínes fagyit, de egy kissé több édesítőszerre lesz szükség, mert a joghurt savanyúságát kompenzálni kell.

Végső esetben

Ha végképp nincs kedved, vagy időd túl sokat foglalkozni vele, akkor egyszerűen vásárold meg a kedvenc gyümölcsjoghurtodat, vagy valami újat, hogy meglepd magad, töltsd a jégkrémformába, fagyaszd meg, és már kész is a házi jégkrém.

Ezt is szeretjük