Negyed óra alatt kész a házi hummusz, és ebben már a tahini készítés is benne van
És most megyek, és megeszem

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy ideje húsmentes hétfőket tartunk a családdal. A valósághoz hozzátartozik, hogy imádjuk a húst, egyszerűen környezetvédelmi okok miatt döntöttünk úgy, hogy a hét egy napján a lehető legkisebbre szorítjuk a létfenntartásunk ökológiai lábnyomát. Ez egy kísérlet, ami alkalmat teremt elgondolkozni, hogy hogyan lehet minőségi, és finom ételeket készíteni úgy, hogy lehetőleg semmiféle állati eredetű alapanyagot ne használjak. Jelentem, szuper finomakat főzök, és még élvezem is a saját kihívásomat.

A hummusz a Közel-Kelet avokádókréme: a helyi alapétel, ami egyszerűen elkészíthető, annyira egészséges és tartalmas, hogy az már gyanús, tele van fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, elképesztően finom, és ráadásul világkarriert járt be. Ráadásul a húsmentes menübe is szuperül beilleszthető.

Ezek a hummusz hozzávalói. Az ott a botmixer alatt már a kész tahini. Fotó: Belső Olga

Emlékeim szerint az eredeti hummusz tényleg jó ízű, nekem legalábbis nagyon bejött, amikor Izraelben töltöttem pár hetet, és nagyjából minden étkezésnél volt hummusz is az asztalon. Az ízénél jobban csak az állagát szerettem, azt viszont jóval kevésbé, hogy a frissen szerzett, ottani barátaim szerint veszélyesen hizlaló étel. Ennek alighanem a jó sok olívaolaj az oka, és a szezámpaszta sem éppen kalóriamentes, de hát nem kell mindig hummuszt enni, és akkor máris kiküszöböltük ezt a problémát.

Ne ijedj meg, a szezámpasztát otthon is elkészítheted

Szeretek vidéken élni, olyan szabad érzés, csak kiülök a teraszra, és olyan, mintha egész évben nyaralnék. Azt viszont utálom, hogy a kicsit is szokatlanabb alapanyagokat, mint például a tahinit már nem lehet itt beszerezni. Amikor a csemegeüzletes nő úgy kérdezett vissza a tahinire, hogy micsodaaa? mint aki még életében nem hallotta ezt a szót, már tudtam, hogy magamnak kell előállítani a szezámpasztát is. A recept ezt is tartalmazza, szóval, ha nálatok sem lehet tahinit kapni, ne keseredj el, hanem készítsd el te is otthon szezámmagból. Nem kell megijedni, viccesen egyszerű.  

Hummusz (tahini recepttel)

hummusz

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 0.5 csésze A tahinihez szezámmag
  • olívaolaj amennyit felvesz
  • 850 gramm A hummuszhoz csicseriborsó konzerv
  • 4 kávéskanál tahini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 darab citrom leve
  • 7 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál
  • díszítésnek még olívaolaj, pirospaprika, római kömény
Recept idők

Elkészítés:

Ha szükséges, akkor elkészítjük először a tahinit. Ha van készen, akkor ezt a lépést kihagyjuk. A szezámmagot száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, nem szabad hagyni, hogy megbarnuljon, mert megkeseredik, és rossz lesz. Ha ez megvan, botmixerrel összezúzzuk annyi olívaolajjal, hogy homogén, de nem folyós masszát kapjunk. Kész is a tahini.

Késes robotgépbe (kutter) töltjük a konzerv csicseriborsót (a levét félretesszük). Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és addig zúzzuk, amíg homogén masszát nem kapunk. Ha túl sűrű, adhatunk hozzá még a csicseriborsó levéből, vagy, ha nem hiszünk a konzervlében, akkor vizet. Kész is a hummusz.

Tálaláskor locsolunk rá még egy kis olívaolajat, szórunk rá pirospaprikát, és én még tettem rá egy kis római köményt is, mert nekem ez az illat ugrik be mindig a Közel-Keletről.

Ezt is szeretjük