A világ legjobb májkréme otthon készül, és olyan egyszerű, hogy el sem hiszed!

Ez az, amit mi prémium májkrémnek nevezünk!

Belsőolga 2018. július 13.

Minek készítenénk otthon májkrémet, amikor annyifélét lehet kapni a boltokban? Ezt a kérdést egészen addig teszi csak fel magának az ember, amíg először meg nem csinálja a saját verzióját, utána már pont az inverzét firtatja: hogy lehet megenni a bolti máj krémet? Így jártunk, de nem bánom.

Ha te is a mániákus címkeböngészők közé tartozol - vagyis, szépen fogalmazva, szereted tudni, hogy mit teszel a testedbe, és ez csak akkor derül ki, ha figyelmesen átolvasod az összetevők kilométeres listáját - akkor tudod, hogy a készen kapható májasok között már prémiumnak számít az, ami 25 százalékban tartalmaz májat. Tudom, ez bizonyos szempontból abszurd, mégsem szokatlan húzás a korszerű élelmiszeripar részéről.

Sőt, a hústartalomhoz simán hozzászámolják a sertéshúst, a bőrkét, az ipari szalonnát is, és ha ezeknek az aránya eléri a hetven százalékot, már egészen jónak tartják a terméket. Hát... én azért nem érem be ennyivel, főleg, amióta egy különösen nihilista délelőttömön megcsináltam a saját májkrémemet.

maj.JPG
Így néz ki a konfitált máj pépesítés előtt. Fotó: Belső Olga

Az történt ugyanis, hogy elfogyott a kedvenc csirkésemnél a mellfilé, és végső elkeseredésemben vásároltam tőle öt csirkemájat. Azóta is örülök, hogy a kakasherét akkor még nem mertem bevállalni. A szíveket levágtam a májról, úgyhogy aznap a macskának is ünnep volt, majd szépen lehártyáztam. Mármint a májat, nem a macskát.

Aztán annyi kacsazsírban, amennyi ellepi (amit szintén a csirkésnél szereztem be, mert mondta, hogy vigyek azt is, a fejembe lát, hogy mit akarok vele), feltettem konfitálni, vagyis nagyon-nagyon lassú tűzön hőkezelni a májakat. Ez ment vagy háromnegyed órán át, akkor elzártam a gázt, és hagytam kissé kihűlni.

Akkor úgy gondoltam, hogy egy életem, egy halálom, most kipróbáljuk, hogy milyen a csirkemájkrém akkor, ha nem tömjük tele fűszerekkel, meg semmivel, hanem meghagyjuk a saját ízét. Azóta így készül nálunk a házi májkrém. Az összetevők listája rekord rövid lett: 50 százalék csirkemáj, 50 százalék kacsazsír, kevés só, és kész.

A konfitálás egyébként azért a tökéletes módszer a májkrém elkészítéséhez, mert még véletlenül sem fog megkeményedni a máj, vagyis a májkrém pépesítés után tényleg finom, homogén, tökéletes krém lesz, és nem lesznek benne darabok egyáltalán. Próbáljátok ki ti is, nem bánjátok meg!

Fotó: Shutterstock

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr1514094583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.