Egyféle tésztából millió süti: ha linzertésztát tudsz, tiéd a világ! Mutatjuk, hogy kell!

Pitétől lepényen át a kekszig

Belsőolga 2018. július 14.

A linzer egy olyan alaptészta, amiből egy csomóféle süteményt lehet csinálni. Ebből következik, hogy aki tudja, hogyan kell összerakni a linzertésztát, az egy kis fantáziával rengetegféle sütit képes előállítani, akkor is, ha csak ezt az egy receptet ismeri. Egyszerű, de van pár trükk, elmeséljük.

A klasszikus linzertészta az 1:2:3 arányon alapul. Egy rész cukor, két rész vaj, három rész liszt. Kell bele ezen kívül még egy tojássárgája is, attól fog ugyanis összeállni. A könnyű állaghoz és a finomabb ízhez pedig tehetsz bele még sütőport és vaníliás porcukrot, ez utóbbinak a mennyiségét viszont számítsd bele az egy rész cukorba. Ja, és só.

Linzertésztából tényleg szinte bármit csinálhatsz! Pitéket gyümölcsös, vaníliás-krémes vagy csokis töltelékkel, rácsos linzert szinte bármilyen lekvárral és diófélével, lehet belőle túrós, almás vagy meggyes lepény, százféle aprósütemény hókiflitől linzerkarikáig. 

 shutterstock_381643930.jpg


A technikai részletek

Hát nagyjából ennyi a linzertészta, de azért mégsem olyan egyszerű. Fontos ugyanis az alapanyagok hőmérséklete, és a technikai is.

Használj hideg alapanyagokat!

A tésztát hideg alapanyagból, gyorsan kell összeállítani, akkor lesz omlós. Minél többet gyúrjuk-maceráljuk-melegítjük, annál gumisabb lesz az elkészült sütiben. 

Először összekeverjük a szárazakat (Három-öt van belőle: liszt, cukor, só + vanília, sütőpor opcionális), ha ez az megvan, nem kell tovább gondolkozni, jöhet a vaj. A vaj szintén legyen hűtőhideg, kemény.

A vajat a szárazakkal összemorzsoljuk. Nem próbáljuk gyúrni, csak morzsát szeretnénk kapni, olyan állagot, mint a nedves homok. Ha sikerült elérni a viszonylag homogén morzsa állapotot, belecsorgathatjuk a tojássárgáját. Ezzel már gyúrjuk, de szintén jó sebesen dolgozunk, nehogy a kézmelegtől megolvadjon a vaj, és belediffundáljon a lisztbe. Mondjuk akkor sem lesz semmi baj szerintem, de egy cukrász már biztos elölről kezdetné a linzertészta gyártást.

Plusz infó: ha nagyon nem akar összeállni a tészta, akkor tehetsz hozzá egy-két evőkanál hideg vizet, egy kis tejfölt, vagy még egy kis tojássárgáját, de ne egyszerre, hanem apránként, nehogy túlzásba vidd.

Pihentetni kell

Ekkor jön a fő trükk: a pihentetés. Az összeállt linzertésztát folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe legalább egy órára. Ez pont jól jön abban az esetben, ha például almás, vagy más gyümölcsös pitét szándékozunk sütni, mert ez alatt az idő alatt éppen el tudjuk készíteni a tölteléket.

linzer.jpg
Fotó: Shutterstock

Ha megvolt az egy óra pihenés (több nyugodtan lehet, sőt, előző nap is el lehet készíteni a linzertésztát, nem lesz semmi baja, sőt!), jöhet a nyújtás. Lisztezett deszkán, a tésztát is enyhén lisztezve nyújtjuk, hogy ne tapadjon, de ne essünk túlzásokba, nehogy felboruljon a kötelező 1:2:3 arány.

Innentől jön a szabad alkotás: ha pitét szeretnél, tedd a tésztát piteformába, vagy tepsibe, ha linzerkarikákat, akkor szúrj ki belőle formákat, vagy játssz vele kedvedre.

Sütni 180 fokon kell, mérettől függően kevés, vagy sok ideig. A színén lehet látni, hogy mikor van kész. A piténél általában meg szokták kenni a tetejét tojással, a linzerkarikánál, islernél nem. Lényeg, hogy a barnába már ne hajoljon a színe, mert akkor nem omlós lesz, hanem keserű és kemény a linzer. Azt pedig semmiképp sem szeretnéd, ha már ennyit dolgoztál vele. De megérte, mert mostantól bárkit elkápráztathatsz a sütő tudásoddal!

Mihez kezdj vele?

Kerek piteformában: simítsd bele a tésztádat (akár kézzel is) a formába, rakd ki jó egy vékony réteg gyümölccsel, hogy teljesen befedje, majd süsd addig, amíg a tészta széle barnulni nem kezd. Ha ez megvan, öntsd le egy deci tejszínnel, amibe egy tojást, és egy vaníliás cukrot kevertél. Told vissza a sütőbe, akkor van kész, ha a teteje megpirult. Almával, szilvával, barackkal, málnával egyaránt isteni.

Kis tepsiben: A linzertésztád kétharmadát nyomkodd/nyújtsd ki és fektesd a tepsibe. Kend meg valamilyen sűrű, sütésálló lekvárral, ha rám hallgatsz, jó szilvalekvárt használsz. Szórd meg nem túl apróra vágott dióval. A maradék tésztarészt könnyedén morzsold össze, és szórd a morzsát a dió tetejére, kicsit akár a tenyereddel finoman le is nyomkodhatod. Viszonylag kis tepsiben 175-180 fokon nekem olyan 35-40 perc szokott neki kelleni.

Szaggasd formára: Bármivel, akár pohárral is ki tudod szaggatni, szórhatsz a tetejére aprított diót/mogyorót/mandulát, vagy sütheted magában, aztán lekvárral összeragaszthatod párosával, de a két linzer közé kent összeolvasztott, lehűtött 100 gramm étcsoki+1 dl tejszín krémmel sem fogsz mellé.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr7314097655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.