Főzz illatos krumplifőzeléket, ha unod már a hagyományosat, így sokkal finomabb!
Citrommal és tárkonnyal

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Csodálatos újkrumplikat lehet mostanában kapni. Legszívesebben mindig azt ennénk két grillezett cukkini között, de a petrezselymes krumplit már kicsit unjuk, krumplipürének az újkrumpli nem az igazi: készíts belőle tárkonyos-citromos burgonyafőzeléket!

Ez nem az a nehéz, lisztes-babérleveles krumplifőzelék, amibe kihűlés után beleáll a kanál, és akár házalapnak is beválik, úgy megszilárdul, hanem egy könnyű, nyári változat. Persze télen is nyugodtan el lehet készíteni, van hozzá minden akkor is.

A trükk annyi, hogy a főzeléket ezúttal nem liszttel habarjuk, hanem önmagával sűrítjük, méghozzá úgy, hogy a burgonya egy részét összetörjük. Próbáld ki ezt a módszert nyugodtan a többi krumplis étellel is, különösen jól áll a paprikás krumplinak, és a burgonyalevesnek.

A citrom és a tárkony izgalmat visz bele, de a gyerekek is megeszik

Mivel a citrom és a tárkony igazi friss, nyári köretté teszi, tálaljuk bátran grillezett húsok, vagy gyorsan, a serpenyőben elkészített grillkolbászok mellé. Mivel a jól ismert krumpliból van, a gyerekek is biztosan meg fogják enni, nem kell különböző hókuszpókuszokat bevetni.

Citromos-tárkonyos krumplifőzelék

tárkonyoskrumplifőzelék

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm krumpli
  • 1 csomag újhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 deciliter víz vagy alaplé
  • 0.5 darab citrom leve
  • 1 marék tárkony
  • 150 mililiter tejföl
  • 1 ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Az újhagymát kis darabokra vágjuk, és a vajon megfuttatjuk.

A kisebb kockákra vágott krumplit beletesszük, feltöltjük a folyadékkal, hozzáadjuk a tárkonyt, sózzuk. Lefedve hagyjuk megfőni.

Amikor a krumpli megpuhult, kiszedjük a negyedét, és egy krumplinyomóval pépesítjük. Szedünk hozzá a léből is, hozzáadjuk a tejfölt, jól elkeverjük, majd visszatesszük a főzelékbe.

Most adjuk hozzá a citrom levét. Megkóstoljuk, ha kell, utánsózzuk, és már kész is.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük