A csőben sült zöldség füstölt szalonnával isteni finom, és nyáron főleg kézenfekvő étel
Tíz perc alatt összerakod, megsütöd, és kész is a vacsora

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nyáron, amikor minden egyszerre terem, logikusan a legkézenfekvőbb étel a sült zöldség lenne. De nem az, lássuk be, legalább is nálunk egyáltalán nem. Pedig, ha jól csináljuk, elképesztően finom köret, sőt, ebben a formában még egytálételnek is simán beillik. És tényleg tök egyszerű.

Emlékszem még a döbbenetre, amikor pár éve meglátogattuk a Dél-Amerikából idetelepült barátainkat, és hívtak, hogy üljünk az asztalukhoz, pont kész az ebéd. Az asztal közepére egy tepsi sült zöldség került. Néztünk, hogy mi ez, ja, biztos, a köret, de hol van az étel? Hát az nem jött, úgyhogy a magas IQ-nkkal rájöttünk, hogy ez lesz az ebéd, és elképesztően finom volt. Azon a napon egy kissé átértékeltem a sült zöldségekhez való viszonyomat.

A következő fokozatba pedig anyukám kapcsolt, amikor egyszer csak ráállt a jénaiban sült zöldségekre. Egyszer kellett csak megkóstolnom, és nem tudtam többet leállni vele. Persze vele jár az a jóleső érzés, hogy ez itt egy nagyon-nagyon egészséges étel, de ha jobban megkapargatjuk az összetevők listáját, azért van benne némi füstölt szalonna meg krumpli, amitől annyira finom és laktató is lesz egyúttal.

Ellenállhatatlanul sajtos a teteje

Természetesen rátettem egy lapáttal, a tetejére tejfölt, és sajtot is sütöttem, rögtön kétfélét, parmezánt és trappistát. Nem fogom megismételni, hogy mennyire finom, szaftos és isteni volt. Összerakni tíz percig tartott, megsütni egy óra volt, megenni újabb tíz perc, és holnap is ez lesz az ebéd. Egyetek ti is sok zöldséget!

Sült zöldségek

sült zöldségek

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 30 dekagramm krumpli
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 fej lilahagyma
  • 4 darab paradicsom
  • 1 darab padlizsán
  • 1 darab cukini
  • 3 szelet füstölt szalonna
  • 1 ízlés szerint
  • 150 mililiter tejföl
  • 20 dekagramm sajt (ízlés szerint akár többféle is)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 opcionáls fűszerek
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, és karikára vágjuk, a szalonnát pedig csíkokra.

Kivajazott jénaiba elkezdünk sorokat rakosgatni a zöldségkarikákból, időnként megsózzuk, időnként szórunk rá egy kis szalonnát. Fűszerezzük ízlés szerint bazsalikommal, oregánóval, fokhagymával, vagy amit szeretünk.

Öntünk alá egy kis vizet, és lefedve betoljuk a sütőbe. 220 fokon sütjük majdnem egy órán át.

Amikor már majdnem kész, a tetejére tejfölt kanalazunk és sajtot reszelünk, és visszatoljuk a sütőbe, hogy jól rápiruljon. Kész az étel.

 Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük