Semmiből valami: 20 perc alatt elkészül a sajtos quesadilla házi tortillából
Liszt, víz, sajt

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Vannak olyan napok, amikor alaposan megcsúszok mindennel, bevásárolni sincs időm, és délben kapom fel a fejem, úristen, ebédet kell adnom a gyerekeknek. Innen szép nyerni. Szerencsére a családom imádja a sajtos quesadillát, és egyszer csak eljött az a pillanat, amikor kénytelen voltam itthon megsütni hozzá a tortilla lapot. Többet nem veszek a boltban, ettől a pillanattól biztos.

Természetesen, mint minden más ember, én is a boltban vásároltam a csomagolt tortilla lapot. Természetesen, mint mindenki más, én is elolvastam az összetevők hosszú listáját, csóváltam a fejem, szívtam a fogam az árán (én nem tudom, hogy, de el lehet adni hatszáz forintért 6 darab tésztalapot, érthetetlen!), majd bedobtam a kosárba, mint minden más ember, mert milyen jól jön, ha hirtelen kell ebédet vagy vacsorát varázsolni.

A sajtos quesadilla simán előadható főételként, legfeljebb rottyantok hozzá egy kis paradicsomos-hagymás-chilis babot korianderrel (vagy nem), szeletelek hozzá avokádót (vagy nem), vagy végső esetben keverek hozzá egy fokhagymás tejfölös mártogatóst (vagy nem). A sajtos quesadilla mindenképpen nagyot emel a népszerűségemen.

Villámgyorsan összegyúrtam, kisütöttem

Csak hát, egyszer eljött az a nap, amikor a bevezetőben vázolt szituáció a nyakamba szakadt. Délben eszméltem, hogy ebédidő, úgyhogy rutinból bedobtam a gyerekeknek, hogy "mit szólnátok ebédre egy sajtos quesadillához?", amire jött is a harsogó hurrá, majd kissé ijedten konstatáltam, hogy hupsz, nincs itthon tortilla lap.

Nem baj, sütünk otthon, liszt, só, víz mindig van otthon. A többi, csomagoláson olvasható hozzávalótól, mint glicerin, pálmaolaj, kalcium-propionát és dinátrium-difoszfát, nyugodtan eltekinthetünk. Na jó, szórok bele egy csipet sütőport is.

Két serpenyőben nagyjából negyed óra alatt sült meg a négyünk ebédjéhez szükséges mennyiség, közben a mártogatósok is elkészültek, és kezdődhetett a lakoma.

Sajtos quesadilla

sajtos quesadilla

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 25 dekagramm liszt
  • víz amennyit felvesz
  • 1 teáskanál
  • 1 csipet sütőpor
  • 25 dekagramm sajt
  • 10 opcionáls zöldfűszer vagy ruccola vagy más aromás levél
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet egy tálba tesszük, belekeverjük a sót és a sütőport. Elkezdjük önteni hozzá egy pohárból a vizet, pont annyit, amennyit felvesz, hogy összeálljon a tészta. Keménynek kell lennie. Gumilabda állagúvá gyúrjuk.

Nagyjából pingponglabda méretű darabokat szakítunk belőle, és lisztezett deszkán kinyújtjuk, de olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Időnként megfordítjuk, le ne tapadjon.

Száraz serpenyőben, időnként megforgatva kisütjük a tortilla lapokat.

Amikor már van kettő, akkor az alsóra sajtszeleteket helyezünk, teljesen befedjük vele, és rátesszük a másik lapot. Tehetünk bele zöldfűszereket, ha szeretjük, és összesütjük a serpenyőben, időnként jól megforgatjuk, le ne égjen. (Közben egy másik serpenyőben sülhet a következő szimpla lap.)

Lényeg, hogy az olvadt sajttól jól összetapadjanak a lapok. Ha ez megtörtént, készen is vagyunk. Tányérra csúsztatjuk, cikkekre vágjuk, és elfogyasztjuk.

Ezt is szeretjük