A nudli olaszul: gnocchi. Sósan, parmezánnal a legjobb
Gyakorolj a szilvás gombócra!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gnocchi (ejtsd: nyokki) a nudli ikertestvére. Ám, amíg a magyar konyha ebben a műfajban hagyományosan egészen a mákos nudli szférájáig tudott emelkedni, a kissé dundibb, olasz haverja gyakorlatilag bejárta az egész világot, és csak azzal a szósszal nem állt össze, amelyik direkt elbújt előle.

A gnocchi tehát egy sima krumplis tészta, pont, mint a nudli, vagy szilvás gombóc, a különbség csupán az alakjában van. Ennek megfelelően, ha tudsz készíteni nudlit, vagy szilvás gombócot, akkor gnocchit is tudsz. Ha meg nem tudsz, akkor most megtanulhatod a receptünkből.

Egyébként, az olasz gnocchi tényleg annyira népszerű, hogy vákuumozott, fagyasztott, és védőgázas csomagolásban is meg lehet vásárolni készen. Szóval, ha úgy érzed, hogy nem robbantanád fel a konyhát, de mégiscsak ennél egy jó gnocchit paradicsomszósszal és parmezánnal, esetleg zöldfűszeres-tejszínes szósszal, vagy valami húsos raguval, spenóttal, vagy csak simán meglocsolnád fokhagymás olajjal, és reszelnél rá egy kis sajtot, beküldenéd a forró sütőbe, vagy nem, nos, azt is nyugodtan megteheted. Találni fogsz a boltok polcain kész gnocchit, és nem is rosszakat, a recepteket meg linkeltük, tessék.

Gyakorolj a szilvás gombócra!

Ha azonban úgy döntesz, hogy a nyári vasárnap délelőttök pont arra valók, hogy gnocchit készíts, akkor használd egészséggel a receptünket. Ha véletlenül találsz még valahol régi krumplit, akkor jobb helyzetben vagy, de ha nem, akkor újkrumpliból is lehet gnocchit készíteni, csak keresd a sárga krumplit, ami jól szétfő!

A legjobb ideje persze akkor jön el a gnocchi készítésnek, amikor már jó lisztes, élemedett korú krumplikat lehet kapni, mondjuk ősztől, de hát tudjuk, hogy vannak itt más szempontok is Például az, hogy gnocchit mindenki akkor akar készíteni, mintegy bemelegítésnek, amikor nyakunkon a szilvás gombóc szezon. Kétségtelen, hogy be lehet gyakorolni rajta a megfelelő állagú krumplistészta elkészítésének technikáját.

Gnocchi

gnocchi

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 kilogramm burgonya
  • 30 dekagramm liszt (vagy amennyit felvesz9
  • 1 teáskanál
  • 1 darab tojás
  • 3 liter a kifőzéshez sós víz
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit héjastól, sós vízben megfőzzük,

Közben elkészítjük a szószt, amiben meg szeretnénk forgatni.

Amikor megfőtt a krumpli (simán átmegy rajta a hústű), leöntjük róla a forró vizet, és hideg vizet öntünk rá. Amikor már meg tudjuk fogni a krumplit, meghámozzuk, és krumplinyomóval simára dolgozzuk.

Hozzáadjuk a sót, a liszt 2/3-át, és a tojást, és egy tálban összedolgozzuk. Ha nagyon ragad, az nem jó, akkor adjunk hozzá még lisztet. Hogy mennyit vesz fel végül, az jó sok mindentől függ, de elsősorban attól, hogy mennyire vizes a krumplink.

Lisztezzük be jól a deszkánkat. Ez az egyetlen esélyünk arra, hogy ne tapadjon rá a massza. Lisztezzük folyton a kezünket is. A krumplis tészta nem olyan, mint a kelt tészta, soha nem lesz egybefüggő, gumis valami, hanem egy mindenbe beleragadó massza lesz. Mármint, ilyennek kell lennie. Szóval, lisztezni, lisztezni, lisztezni.

A tészta negyedét lisztes kézzel, vagy fakanállal kivesszük a tálból, és a vastagon lisztezett deszkára tesszük. Formálunk belőle egy kb. 2 centi átmérőjű kígyót. Igyekezzünk nem beleragadni.

Egy éles késsel kb. ujjnyi vastag darabokra vágjuk a kígyót, de úgy, hogy a vágáskor egyúttal arrébb is pöccintjük a nudlit a késsel, hogy meghemperegjen a lisztben. Pár darabonként megállunk, és formázunk, egyben helyet csinálunk a többi gnocchninak.

A gnocchit villával formázzuk, méghozzá a négy ágának az alsó részét kissé rányomjuk, és meggörgetjük alatt a tésztát a lisztezett deszkán.

A megformázott gnocchnikat forró, sós vízben kifőzzük, amikor feljön a víz felszínére, már kész is van.

Lehalásszuk, nem öblítjük le, viszont rögtön locsolhatjuk rá az olívaolajat vagy a szószt, amit az elején elkészítettünk, így nem fognak összeragadni.

A tetejére reszelhetünk sajtot, és összesüthetjük, de nem muszáj, anélkül is finom.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük