Fokhagymakrémleves kéksajtos pirítóssal - csak egy pohár fehérbor kell a boldogsághoz
Jól megkomponált francia vacsora húsz perc alatt

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fokhagymakrémleves nem tartozik a csúcsgasztronómia szférájába, habár kétségtelenül finom. Ha viszont igazi ínyencséget akarsz készíteni, akkor adjál hozzá kéksajtos pirítóst és már kész is az isteni finom vacsora.

A fokhagymakrémlevesben az a jó, hogy elég gyorsan elkészíthető, de azért beláthatjuk, hogy nem tartozik az igazán cizellált ízvilágú ételek közé. Viszont rögtön beugrik egy kellemes, édes-bús tangóharmonika dallam, és vele együtt Párizs hangulata.

Ha pedig Párizs, akkor sajt! Minél illatosabb, annál jobb. A legtöbb magyar sajtot rögtön ki is zárhatjuk, és a tipikus olasz fajtákat is hagyjuk meg inkább máskorra. Gondolkozz inkább valami finom kéksajtban, ami a forró pirítósra olvadva adja ki az igazi ízét!

Fotó: Shutterstock

Ez persze csak egy opció, ha éppen nincsen annyi időnk, akkor megpiríthatunk gyorsan helyette egy-két szelet pirítóst, és kisebb kockákra vágva beledobhatjuk azokat is a kész levesbe.

Fokhagymakrémleves kéksajtos pirítóssal

fokhagyma kremleves

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 fej A leveshez hagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 3 dekagramm vaj
  • 1.5 liter alaplé vagy víz
  • 150 mililiter tejföl
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 darab A pirítóshoz baguette
  • 10 dekagramm kéksajt
  • 2 dekagramm vaj a kenéshez
  • 1 ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk vagy az utóbbit zúzzuk.

A vajat felmelegítjük, és megdinszteljük rajta a hagymát, majd megfuttatjuk rajta a fokhagymát is. Felöntjük a vízzel vagy alaplével, sózzuk, készre főzzük.

Amíg fő a leves, a baguette-et szeletekre vágjuk, megkenjük egy kis vajjal, és betoljuk a sütőbe. Amikor megpirult, kivesszük, és még melegen rámorzsoljuk a kéksajtot.

Amikor a leves megfőtt, hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel simára turmixoljuk. Ha szeretnénk, szórhatunk rá friss petrezselyemzöldet.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük