Kánikulai főzés: tippek, hogy ne fűtsd a konyhát a nagy melegben
Hőguta-konyha

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amikor kint 33 fok, akkor az ember nem szívesen áll neki, hogy kitartó és rendszeres főzőcskézéssel a benti hőmérsékletet feltornázza 40-ig. Ilyenkor jönnek az okos trükkök, amikkel finom étel lesz az asztalon, és lehetőleg viszonylag hűvös a lakásban.

shutterstock 521157265

Ne használd a sütőt és a főzőlapot!

1. Tartalmas saláták, amiket inkább egytáléletnek hívnánk

Néhány napig meglehetősen jól ellavírozhatunk anélkül is, hogy bekapcsolnánk bármelyiket. Tartalmas salátákból például hatalmas a választék, és tutira jól is lakunk vele, ha figyelünk rá, hogy elég laktató legyen. A kuszkuszt elég a vízforralóból nyakon önteni és pár percig lefedve állni hagyni, a csicseriborsó már megfőtt, mielőtt a konzervbe került, de a konzerv bab vagy lencse is tartalmassá tehet bármilyen nyári salátát. Fehérjéhez könnyen hozzájuthatunk egy natúr tonhal (vagy más hal) konzervből, használhatunk jó minőségű főtt sonkát is, a nyers zöldségeket meg csak bele kell vágni, és kész is a lakoma. 

2. Komoly szendvicsek

A különféle szendvicskrémek közül rengeteghez nem kell főzni: körözött, tonhalkrém, hummusz, tzatziki. Egy finom kenyér, finom szendvicskrém, sok-sok friss zöldség, jó sonka és felvágott, ezzel garantáltan nem maradunk éhesek! A lényeg, hogy adjuk meg a módját! Ha szépen tálaljuk, gazdagon körberakjuk zöldségekkel (vagy ha passzol hozzá, akár gyümölcsökkel és olajos magvakkal is), máris úgy érezzük, egy lakoma van előttünk az asztalon. 

Használd a mikródat!

1. Mikrózható készételek

Senki nem várja el tőled, hogy csatakosra izzadva, szenvedve robotolj a konyhában a legnagyobb melegben. Vagy ha igen, akkor az illető már indulhat is elkészíteni magának a kaját. A kánikula felhatalmazást ad arra, hogy olyat is megvegyünk, amit máskor nem szoktunk, például mikrózható fagyasztott készételeket. 

2. Mikróban főzhető rendes ételek

De egy csomó mindent meg is főzhetünk a mikróban, például a rizst vagy a quinoát (dupla vízben, lefedve), a tésztát (sok vízben, két perccel hosszabb idő alatt, mint ami a csomagoláson van), a párolt zöldségeket, süthetünk ropogós bacont, sőt, akár apró szemű krumplit vagy édesburgonyát is (jól meg kell szurkálni), de akár rántottát is (bögrében, finoman alávajazva, rövid idő alatt). Ennyi mindenből pedig már simán össze lehet dobni egy többé-kevésbé meleg vacsorát is.

3. Saját lefagyasztott készleteink

Ilyenkor érdemes végignézni, nem rejtőznek-e kincsek a mélyhűtőben, egy kis maradék töltött paprika, esetleg egy dobozka pörkölt-nokedli, amit már nem tudtunk megenni. Nincs is jobb időszak ezek felhasználására, mint amikor túl meleg van a főzéshez.

Ha muszáj főznőd

1. Gondolkodj több napra előre!

Egy nagyobb adag felcsíkozott, befűszerezett csirkemellet lesütni nem tart sokkal tovább, mint egy kis adagot, viszont ha a hűtőben bedobozoljuk, napokig rájárhatunk. Első este ehetjük rizzsel, salátával, másnap lehet belőle egy remek házi gyros, harmadik nap használhatjuk egy tartalmas kuszkuszos ételhez. Ha annyit csinálunk, hogy akár a fagyasztóba is jutott belőle, még előrébb is gondolkodhatunk. A lefőzőtt rizs, tészta, megpirított gomba, megfőzött kemény tojás vagy a sült/párolt zöldség ugyanígy remek alapanyaga lehet a további napok menüjének.  Ha ügyesek vagyunk, egy főzés után három-négy napig maximum a mikrót vagy a vízforralót kell bekapcsolnunk, és akkor még nem is fagyasztottunk le a megfőzött dolgokból semmit.

shutterstock 66750127

2. Használd a főzőlapot, és az ételhez alkalmas legkisebb edényeket 

A főzőlap kevesebb meleget termel a konyhában, mintha bekapcsolnánk a sütőt. Ha kisebb edényt használunk akkor nem csak kisebb láng lesz elegendő, de az étel és az edény is gyorsabban hül le, mint egy hatalmas dózis. Ha van erkélyed, elég széles ablakpárkányod, és tudsz este vagy korán reggel főzni, tedd ki a megfőtt ételt, hogy kint, a hűvösben hűljön le. Gyorsabban is hűl, és a hőt sem a lakásban adja le.

3. Főzz korán reggel vagy este

Ha pacsirta típus vagy, érdemes reggel főznőd, és még utána alaposan átszellőztetni a lakást. Ha bagoly vagy, mint én, akkor várd meg az estét, amikor kintről már a hidegebb levegő jön be, és főzés után nyisd ki az összes ablakot-erkélyajtót, és a lefekvéssel várd meg, amíg lehűl a lakás. Ha tudod, akár egész éjszakára hagyj nyitva mindent.

Főzz a szabadban!

Ha van erkélyed, teraszod, kerted, máris remek helyzetben vagy! Szalonnasütés, grillparti, bográcsozás, vagy akár csak egy kint is bedugható elektromos grill, és nem bent lesz meleg. Ha nincs ilyesmid, még mindig nincs veszve semmi! Beszélj össze a barátokkal, és csaphattok akár egy közös pikniket egy nyilvános, engedélyezett bográcsozós, sütögetős helyen, vagy a szerencsés kertes haverok bármelyikénél. Ha mindenki visz néhány alapanyagot, pillanatok alatt összejön egy hatalmas lakoma a szabadban!

shutterstock 1121992625

Készíts sütés nélküli édességeket

Nem kell kétségbe esni desszertek miatt sem, rengeteg szuper sütés nélküli recept létezik. Egy jó tiramisu, vagy egy sütés nélküli túrótorta, de akár a klasszikus gesztenyepüré, vagy a kükuszgolyó is hamar kész van, és nem kell hozzájuk fűteni a lakást!

Ezt is szeretjük