Gyors mediterrán paradicsomleves: cukor és betűtészta nélkül is isteni!
Olasz meló

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A paradicsomleves mindenhogy finom, szeretem a klasszikus, betűtésztás verzót, bár szerintem az is cukor nélkül a legjobb

Szeretem a jéghideg, darabos-spanyolos, kenyérrel gazdagított gazpachot. És imádom ezt az olaszos, bazsalikomos változatot, ami mellé annyira jól passzolnak a kis sajtos kifli szeletkék.

Nyáron friss, érett szabadföldi paradicsomból a legjobb, télen darabolt paradicsom konzervből lesz finomabb, azt legalább akkor tették el, amikor szezonja volt. A félig zöld, vízízű, savanyú holland paradicsomszörnyekből viszont nem nagyon érdemes nekiállni, annak akkor se lesz finom, mély paradicsomíze, ha a fejünk tetején táncolunk.

A friss bazsalikom szerencsére egyre kevésbé ritkaság, a meleg hónapokban gyakorlatilag bárhol megél egy cserépben, ha nem felejtjük el öntözni, és pár naponta lecsipkedjük róla az alakuló bimbókat (ha vannak), hogy azok helyett inkább a leveleit fejlessze. 

Ha télen látunk neki, és szerencsénk van a hiper-szuperek készletével, szintén megéri beruházni egy növénybe, a friss bazsalikom ízének csak halvány utánzata a szárított fűszer. De persze ha csak az van, hát az van, na bumm,

Mediterrán paradicsomleves cukor nélkül

mediterrán paradicsomleves

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 darab közepes krumpli
  • 8 darab érett, közepes méretű paradicsom
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 4 darab kifli vagy bagett
  • 15 dekagramm gouda, cheddar vagy hasonló sajt
Recept idők

Elkészítés:

1. Veszünk egy akkora lábost, amibe beleférnek majd kényelmesen a paradicsomok, és annyi vizet öntünk bele, ami majd el is lepi őket. Feltesszük főni, a cél, hogy felforrjon.

2. Egy másik edényben az apróra vágott hagymát és fokhagymát az olajon, lassú-közepes lángon üvegesre pároljuk.

3. A paradicsomokat meghámozzuk. Ehhez a héjukat éles késsel X alakban bemetsszük, és a paradicsomokat a forrásban lévő vízbe dobjuk. Fél-egy perc után kiemeljük őket, ekkor már könnyedén lehúzható a héjuk.

4. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és rádobjuk a hagymákra, átforgatjuk, kicsit sülni hagyjuk.

5. Amíg a krumpli melegszik a hagymákon, felkockázzuk a meghámozott paradicsomokat, nem kell kicsire!

6. A lábosba dobáljuk a paradicsomot, felöntjük 8 deci vízzel, sózzuk (1-1,5 tk), és az egészet addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul, ez nagyjából 10 perc.

7. Ezt a tíz percet felhasználjuk a sajtos pirítós elkészítésére: kifli (vagy bagett) karikákra reszelt sajtot szórunk, és sütőpapíros tepsin, 200 fokos sütőben körülbelül 5 perc alatt megpirítjuk. Utána kivesszük, és kicsit pihenni hagyjuk.

8. Ha a krumpli puha, a levest botmixerrel teljesen simára turmixoljuk, beleszórjuk a friss bazsalikomot, és azzal már csak egy percig főzzük. (Ha valakit zavar, hagyja egyben a bazsalikomágat, úgy könnyű kikerülni a tálalásnál)

Ezt is szeretjük