Sós gofri grillezett zöldségekkel az idei nyár kedvence
A gofri nem feltétlenül édesség

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gofri valamiért édes sütiként került be a köztudatba, holott ez korántsem magától értetődik: simán lehet sós is, ha úgy készítjük. Ebben az esetben természetesen nem nutellával, lekvárral és tejszínhabbal kínáljuk, hanem grillezett gombával és padlizsánnal, és nem a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek, habár sosem lehet tudni az ilyesmit.

Pár hete kaptam egy gofrisütőt. A használati utasításban állt néhány gofri recept is, így nekiálltam elkészíteni őket, mintegy letesztelni, hogy melyik a legjobb. A gyerekek természetesen a vaníliakivonatos megoldást szerették a legjobban, amire pár napon belül szintén ráuntak. Én viszont, vesztükre, teljesen rákaptam a gofrikészítésre: egyszerűen nem tudtam lemondani róla, hogy pár perc munkával elkészül egy csomó édes vagy sós süti, amit bármivé át lehet alakítani, attól függően, hogy mit teszünk rá.

Mivel itt a grillszezon, és szezonban mindig grillezni kell, bármit és bármikor, szinte adta magát, hogy a sós gofrira grillezett zöldségeket tornyozzunk. Ez egy elképesztően jól sikerült megoldás lett, érdemes kipróbálni.

Serpenyőben is működik

Természetesen simán eltekinthetünk a faszénparázstól, az erdei (sőt, a szárított, vagy a termesztett gombát) nyugodtan meg lehet pirítani serpenyőben is. A padlizsánnal ugyanez a helyzet, ráadásul, amíg elkészül a családi mennyiségű gofri, a zöldségek is illatosra sülnek, és már csak rá kell őket tornyozni a gofri tetejére. Koktélparadicsommal, friss petrezselyemmel isteni!

Sós gofri grillezett gombával és padlizsánnal

Belgian waffle with grilled mushrooms, eggplant, cherry tomatoes

Hozzávalók 4 adaghoz

A gofrikhoz

  • 20 dekagramm puha vaj
  • 4 darab tojás
  • 25 dekagramm tejföl
  • 35 dekagramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál

A feltéthez

  • 20 dekagramm gomba (az erdei jobb, de bármi megteszi)
  • 1 darab padlizsán
  • ízlés szerint
  • olaj a sütéshez (amennyit felvesz)
Recept idők

Elkészítés:

Összekeverjük a gofri hozzávalóit egy habverővel, és elkezdjük kisütni őket.

Közben a gombát és a padlizsánt falatnyi darabokra vágjuk, sózzuk, és forró serpenyőben, kis olajon elkezdjük sütni. Lényeg, hogy mindig csak annyi legyen a serpenyőben, hogy ne tudjon levet ereszteni, hanem rögtön elpárologjon.

A gombát és a padlizsánokat apránként sütjük meg, időnként kevergetve, oda ne kapjon. Amikor a padlizsán felvette az olajat, pótoljuk, hogy oda ne égjen.

A grillezett zöldségeket a gofrik tetejére halmozzuk, és kezdődhet a lakoma.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük